Xylitol-Jenkki - Fiksu ja hauska tapa 40 vuotta

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Vuosi 2015 on Xylitol-Jenkin ja suomalaisen ksylitolitutkimuksen 40-vuotisjuhlavuosi. Ksylitolin historia on suuri suomalainen menestystarina. Ksylitolia pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen merkittävimpänä suomalaiskeksintönä.

Ksylitolin hammasystävälliset ominaisuudet löydettiin Turussa 1970-luvun alussa. Tuolloin Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos aloitti ns. Turun Sokeritutkimukset. Cloettaa (silloinen Hellas) pyydettiin valmistamaan tutkimusta varten ksylitolilla makeutettuja purukumeja ja pastilleja.

Tutkimustulokset olivat uraauurtavat. Sokerin korvaajaksi oli löydetty makeutusaine, ksylitoli, jolla oli hammasystävällisiä vaikutuksia. Samana vuonna kun tulokset julkaistiin, kauppoihin tuli syksyllä 1975 maailman ensimmäinen ksylitolipurukumi, viiden palan Xylitol Jenkki –purkka.

Harva päivittäistuote on muuttanut kulutuskäyttäytymistä yhtä paljon kuin maailman ensimmäinen ksylitolipurukumi. Kapinan, rock’n rollin ja amerikkalaisuuden symbolista ja nuorison paheesta on tullut koko kansan terveyttä edistävä tuote. Tutkimusten mukaan lähes jokainen suomalainen tuntee Xylitol-Jenkin, ja peräti kahdeksan kymmenestä syö ksylitolipurukumia.

Ksylitolipurukumin 40-vuotinen menestys perustuu kolmeen asiaan: hyvään makuun, terveysvaikutukseen ja rakastettuun Jenkki –brändiin, joka on elänyt ajassa suomalaisten kuluttajien tahtiin. Suosion taustalla on vuosikymmenet kestänyt yhteistyö ksylitolitutkijoiden kanssa, kuluttajakäyttäytymisen seuraaminen sekä vahva panostus tuotekehitykseen ja markkinointiin.

Jenkin mainonta muistetaan! Kuvan Pure jenkki -rullaluistelija vuodelta 1980.
   
Saku Koivun Ksylitolikoulu valmistui vuonna 1995 ja sen avulla tuhannet koululaiset oppivat pitämään huolta hampaistaan. 1980-luvulla Xylitol-Jenkin sloganiksi vakiintui "Fiksu tapa".

Ilman Jenkkiä ksylitoli olisi saattanut jäädä vain tylsäksi lääkkeelliseksi innovaatioksi ja ilman ksylitolia Jenkki olisi vain yksi purukumi muiden joukossa. Mutta Xylitol-Jenkki tarjoaa kuluttajille jotakin ainutlaatuista: todellinen huippuinnovaatio on fiksu ja hauska tapa pitää huolta hampaista, hyöty ja huvi yhdessä pienessä purukumin palasessa.

Täysksylitolipurukumi oli yksi ensimmäisiä tuotteita, joka saavutti virallisen terveysvaikutteisen elintarvikkeen aseman koko Euroopan unionin alueella. EU hyväksyi sille terveysväitteen vuonna 2009. Väitteen myöntäminen takana on vankka tieteellinen näyttö, joka perustuu pääosin Cloettan täysksylitolipurukumista teettämiin tutkimuksiin.

Ksylitoli on suomalaisten suuresti rakastama huippukeksintö, josta tunnetaan ylpeyttä. Ksylitoli on jatkumoa neuvolalle, äitiyspakkaukselle ja ilmaiselle kouluruualle.Suomalaisten keksintöjen joukossa se lukeutuu siihen sosiaalisten keksintöjen huippuluokkaan, joka edustaa suomalaisille käyttäjilleen tärkeätä arvoa: yhteistä hyvinvointia.

Ksylitoli on hyvä esimerkki siitä, miten käytännönläheinen tieteellinen tutkimus on siirtynyt osaksi suomalaista arkea. Vuonna 2015 Xylitol-Jenkki on iloinen ja helppo keino pitää huolta hampaistaan ja ilahduttaa itsensä lisäksi myös muita: Jenkki on fiksu ja hauska tapa.

 

01.02.2015

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Aakkoset Aito & Hedelmäinen ja muut Cloettan vegaaniset tuotteet

20.10.2021

Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...

Lue lisää

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

08.09.2021

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...

Lue lisää

Tupla Maxi ja muut gluteenittomat herkut

18.08.2021

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...

Lue lisää

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...

Lue lisää