Skip To Content
FI

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä ksylitolista

Yleistä ksylitolista

Kuinka paljon ksylitolia on syötävä päivässä?

Ravitsemussuosituksissa suositellaan käytettäväksi ksylitolia 5 grammaa tai enemmän päivässä. Sopiva määrä on kaksi tyynyä ksylitolipurukumia tai -pastillia 3-5 kertaa päivässä aina aterian tai välipalan jälkeen.

5 grammaa ksylitolia purukumina ja pastilleina:

5-6 tyynyä Jenkki Professional -täysksylitolipurukumia* tai
10 tyynyä Jenkki Original-ksylitolipurukumia** tai
8 kpl Läkerol Dents -ksylitolipastillia*** tai
10 kpl Jenkki Herra Hakkarainen -täysksylitolipastilleja ***
Ksylitolipastillien käyttöä voi harjoitella aivan kuten muunkin syömisen. Pienimmille suille suunniteltua Jenkki Herra Hakkaraisen -täysksylitolipastillia voidaan antaa lapselle noin yhden vuoden iästä alkaen, aluksi vaikka pieniä murusia kerrallaan ja päivittäistä annosta lisätään vähitellen.

Ksylitolipurukumit ja pastillit on tarkoitettu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä terveellistä elämäntapaa. Hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä tärkeintä on kokonaisuus.

Jos haluat säilyttää terveen ja kauniin hymyn, harjaa hampaasi aamuin illoin fluorihammastahnalla, käytä lisäksi hammastikkua ja -lankaa ja syö ksylitolipurukumia tai -pastilleja aina aterian jälkeen. Kiinnitä myös huomiota terveelliseen ravintoon, valitse janojuomaksi raikas vesi ja käy säännöllisesti hammastarkastuksissa.

* Kokonaan ksylitolilla makeutetun purukumin on osoitettu vähentävän hampaiden plakkia. Plakin suuri määrä on karieksen kehittymisen riskitekijä lapsilla. Vaikutus saavutetaan pureskelemalla kaksi täysksylitolipurukumia 5-20 minuutin ajan kolmesti päivässä syömisen tai juomisen jälkeen.

** Sokeriton purukumi auttaa neutraloimaan happohyökkäystä.

*** Ksylitolia ja maltitolia sisältävien pastillien nauttiminen edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä. Mineralisaatio tarkoittaa hammaskiilteen kovettumista.

Onko ksylitolilla sivuvaikutuksia?

Ravitsemussuosituksissa suositeltu ksylitolin käyttömäärä eli 5 grammaa ksylitolia päivässä, jaettuna useaan käyttökertaan ei yleensä aiheuta ongelmia edes herkkävatsaisille. Ksylitolin sietokyky on yksilöllistä ja saattaa vaihdella jopa samalla ihmisellä eri päivinä. Ksylitoli kuten muutkin polyolit imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin ja epätäydellisemmin kuin sokeri. Erittäin herkät yksilöt saattavat saada oireita jo melko pienestäkin määrästä, kun toiset voivat sietää suuria määriä ksylitolia. Suurina määrinä nautittuna ksylitolilla saattaa olla laksatiivinen vaikutus. Tämä vaikutus on helposti vältettävissä nauttimalla ksylitolia riittävän usein pieninä annoksina ja totuttautumalla ksylitoliin vähitellen.

Miksi koirille ei saa antaa ksylitolia?

Ksylitolituotteet tulee ehdottomasti säilyttää koirien ulottumattomissa! Koirien elimistössä ksylitoli saa aikaan hypoglykeemisen reaktion eli voimakkaan insuliinierityksen. Jo viisi ksylitolipurukumittynyä voi johtaa kymmenkiloisen koiran vakavaan sairastumiseen. Jos epäilet koirasi syöneen ksylitolia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Paljonko yhdessä palassa purukumia ja yhdessä pastillissa on ksylitolia?

Ravitsemussuosituksissa suositeltavan päivittäisen ksylitolimäärän, 5 grammaa tai enemmän, saavuttaa helposti käyttämällä laadukasta ksylitolipurukumia tai pastilleja 3-5 kertaa päivässä. Kaikki Cloettan ksylitolituotteet ovat laadukkaita, ja ne täyttävät Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuosituskriteerit.

Jos tuotteen makeuttamiseen on käytetty ainoastaan ksylitolia, sitä voidaan kutsua täysksylitolituotteeksi. Täysksylitolituotteen sisältämä ksylitolimäärä ei kuitenkaan automaattisesti ole suurempi kuin ns. sekoitetuotteen. Yhdessä pastillissa tai purukumityynyssä olevaa ksylitolimäärää ei pelkkä ksylitoliprosentti vielä kerro, koska myös tuotteen painolla on merkitystä. Hyvä ja laadukas ksylitolituote voi siis sisältää myös esimerkiksi sorbitolia, maltitolia tai mannitolia ns. rinnakkaismakeuttajana.

Sopivatko ksylitolituotteet raskaana oleville?

Kyllä sopivat. Ksylitolipastillit ja purukumit ovat herkullinen tapa täydentää suun itsehoitoa raskauden ja imetyksen aikana.

Molempien vanhempien kannattaa aloittaa ksylitolin säännöllinen käyttäminen jo raskausaikana, jotta siitä ehtii muodostua tapa. Sama koskee tietysti myös isovanhempia ja muita lapsen lähipiiriin kuuluvia. Riittävän määrän ksylitolia saa esimerkiksi pureskelemalla kaksi purukumityynyä 3-5 kertaa päivässä.

Happohyökkäystä kannattaa neutraloida laadukkailla ksylitolituotteilla, jotka tunnistaa pakkauksen punaisesta Hammaslääkäriliiton suositusmerkistä. Ksylitolipurukumit ja pastillit on tarkoitettu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä terveellistä elämäntapaa. Hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä tärkeintä on kokonaisuus. Sokeriton purukumi auttaa neutraloimaan happohyökkäystä.

Kokonaan ksylitolilla makeutetun purukumin on osoitettu vähentävän hampaiden plakkia. Plakin suuri määrä on karieksen kehittymisen riskitekijä lapsilla. Vaikutus saavutetaan pureskelemalla kaksi täysksylitolipurukumia 5-20 minuutin ajan kolmesti päivässä syömisen tai juomisen jälkeen.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Faq image

Valmistusaineet

Miksi makeisissa on käytetty lisäaineita?

Makeisissa käytetään lisäaineita, koska ne vaikuttavat halutusti tuotteiden ominaisuuksiin, kuten rakenteeseen, makuun, hajuun, ulkonäköön tai säilyvyyteen. Tuotteen sisältämät lisäaineet voi tarkastaa tuotteen ainesosaluettelosta. Ainesosat ja lisäaineet on mainittu tuotteiden ainesosaluettelossa painon mukaisessa järjestyksessä. Lisäaineet ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. väri) lisäksi joko lisäaineen nimellä (paprikauute) tai numerotunnuksella, E-koodilla (E160c). E-kirjain numeron edessä merkitsee, että Euroopan unioni on arvioinut kyseessä olevan lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Makeutusaineena käytetty ksylitoli (E967) vaikuttaa positiivisesti suun terveyteen. Lisäksi esimerkiksi arabikumi (E414) on keskeinen lisäaine pastillivalmistuksessa, sitä saattaa olla jopa puolet pastillin painosta. Lääkehiili (E153) värjää salmiakin tummaksi, omenahappo (E269) tuo esiin hedelmämaut, ja mehiläisvaha (E901) sekä karnaubavaha (E903) antavat makeiselle kauniin kiiltävän pinnan.

Makeispakkauksen koko rajoittaa ainesosaluettelon pituutta. Pienissä pakkauksissa, kuten pastillirasioissa ja purukumin taskupakkauksissa on tästä syystä käytetty lisäaineiden nimeämiseksi pelkkiä E-koodeja.

Kuinka kauan parasta ennen -päiväyksen jälkeen makeiset ovat vielä syömäkelpoista?

Parasta ennen -merkintä kertoo miten kauan takaamme tuotteen laadun säilyvän ensiluokkaisena oikein varastoituna. Se ei siis ole ”viimeinen käyttöpäivä”. Viimeinen käyttöpäivä merkitään pääasiassa tuore-elintarvikkeisiin.

Mistä Cloettan makeisissa käyttämä liivate on peräisin?

Käyttämämme liivate on sika- tai nautaperäistä. Emme erittele tuotteiden ainesosaluetteloissa liivatteen alkuperää, sillä alkuperä vaihtelee.
Lisätietoja mm. erikoisruokavalioista löydät tämän linkin kautta. 

Missä Cloettan tuotteissa ei ole gluteenia? Mitkä tuotteet sopivat laktoosi-intolerantikoille?

Sivustomme tuote -ja ainesosahaun avulla voit katsoa itsellesi parhaiten sopivat tuotteet. Löydät sen Tuotteet-otsikon alta.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Faq image

Tuotteet

Miksi ostamastani makeispussista puuttui kokonaan suosikkimakeiseni?

Pyrimme kaikin tavoin varmistamaan, että eri makeisia on sekoituksessa oikea määrä. Pakkauskoneet toimivat kuitenkin painon mukaan, eivätkä laske kappalemääriä. Tällöin makeisten määrä saattaa vaihdella yksittäisissä pakkauksissa.

Sivun alaosassa olevasta kuvasta näet, miten makeiset levitetään liukuhihnalle kerroksittain. Sen jälkeen ne kulkevat liukuhihnalla ja sekoittuvat ennen pakkaamista. Osassa makeispusseja sekoitussuhteen kuuluukin vaihdella, eli emme pyrikään siihen, että kaikkia erilaisia karkkeja olisi saman verran.

Miksi suosikkituotettani ei ole enää saatavilla?

Seuraamme tarkasti kuluttajien toiveita ja tarpeita. Tuomme kolmesti vuodessa uutuusmakeisia markkinoille. Vähemmän suositut tuotteet joutuvat tällöin ikävä kyllä tekemään tilaa uutuuksille.

Miksi lakulaatikostani löytyi tyhjiä kääreitä?

Käärimme ja pakkaamme täytelakritsit koneellisesti suurella nopeudella. Tästä syystä silloin tällöin voi syntyä tyhjiä kääreitä. Normaalisti tyhjät kääreet poistetaan paineilmalla, mutta joskus tyhjä kääre saattaa keveytensä vuoksi päätyä takaisin tuotteiden joukkoon. Pakkaamme laatikon painon mukaan ja mitä ilmeisemmin tyhjä kääre on ollut ylimääräisenä laatikossa.

Ostamani tuote on virheellinen, mitä teen?

Mikäli kohdallesi osui virheellinen tuote, ilmoitathan asiasta meille täyttämällä palautelomakkeen tämän linkin kautta.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä

Purukumi

Mielestäni purkkapalat olivat ennen valkoisempia. Onko Jenkki-purukumi muuttunut?

Olemme päivittäneet purukumien reseptejä, mistä johtuen purkkapalojen väri poikkeaa hieman totutusta. Jos olet huomannut purkkapalojen värissä pientä muutosta, tässä syy. Maultaan ja muita omaisuuksilta purukumi on täysin ennallaan. Purukumeista on poistettu titaanidioksidi (E171), jota käytettiin väriaineena antamaan purkkapaloille kirkas väri. Lue lisä titaanidioksidista.

Mitä on purukumin perusmassa?

Purukumin perusmassa on sana, jota elintarvikelainsäädäntö määrää käyttämään purukumin ainesosaluettelossa. Purukumin perusmassa tekee purukumista pureskeltavan ja siitä vapautuu pureskeltaessa vähitellen makua. Käytetty purukumi kannatta laittaa paperiin käärittynä polttokelpoiseen jätteeseen. 

 

Mitä Cloettan purukumien perusmassa sisältää?  

Kaikki purukumit sisältävät purukumin perusmassaa, joka on seos elintarvikekelpoisia polymeerejä, vahoja ja muita kimmoisuutta lisääviä raaka-aineita. Tyypillisiä komponentteja ovat synteettiset kumit, luonnonkumit, puuhartsit, parafiini tai mikrokiteiset vahat, kasviöljy ja täyteaineet, esimerkiksi talkki. Perusmassa ei sisällä ravintoaineita, eikä se liukene ruuansulatuksessa. Eri valmistajilla perusmassa voi olla hieman erilaista. 

Muovi on yleisnimitys joukolle erilaisia polymeerejä, jotka voivat olla synteettisiä tai peräisin luonnosta. Elintarvikkeissa käytettävät polymeerit on huolellisesti testattuja elintarvikekäyttöön ja ne ovat turvallisia käyttää.

Ksylitolipastillit ovat täysin muoviton ksylitolituote ja vaihtoehto purukumille. 

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Image 1 small

Pastillit

Montako pastillia pitää syödä saadakseen riittävän ksylitolisuojan hampaille?

Ravitsemussuosituksissa suositellaan käytettäväksi ksylitolia 5 grammaa tai enemmän päivässä, jaettuna vähintään kolmeen käyttökertaan. Sopiva määrä on kaksi ksylitolipastillia 3-5 kertaa päivässä aina aterian tai välipalan jälkeen.

5 grammaa ksylitolia pastilleina:

8 kpl Jenkki-, Läkerol Dents- tai Mynthon Xylitol -ksylitolipastilleja* tai
10 kpl Jenkki Herra Hakkarainen -täysksylitolipastilleja *
Ksylitolipastillien käyttöä voi harjoitella aivan kuten muunkin syömisen. Pienimmille suille suunniteltua Jenkki Herra Hakkaraisen -täysksylitolipastillia voidaan antaa lapselle noin yhden vuoden iästä alkaen, aluksi vaikka pieniä murusia kerrallaan ja päivittäistä annosta lisätään vähitellen. Annoksen on aluksi hyvä olla pieni, esimerkiksi 1 pastilli päivässä viikon ajan. Viikoittain lisätään päiväannosta yhdellä pastillilla, kunnes saavutetaan suositeltu määrä. Näin pienen lapsen vatsa tottuu ksylitoliin vähitellen.

Jenkki- ja Läkerol Dents -ksylitolipastillit ovat rakenteeltaan pureskeltavan pehmeitä ja ne sopivat koko perheelle.

*Ksylitolia ja maltitolia sisältävien pastillien nauttiminen edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä. Mineralisaatio tarkoittaa hammaskiilteen kovettumista. Ksylitolipastillit on tarkoitettu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä terveellistä elämäntapaa.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Image 1 small

Pakkaukset

Miten Cloettan tuotepakkaukset tulisi hävittää?

Lähes kaikki käyttämämme pakkausmateriaali on kierrätettävää. Kuluttajan rooli on tärkeä pakkausten asianmukaisessa hävittämisessä. Esimerkiksi kartonkiset makeispakkaukset voi laittaa pahvinkeräykseen. Lue lisätietoja pakkauksistamme ja niiden kierrätettävyydestä tämän linkin kautta.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Image 1 small

Ostopaikat

Voinko tilata tuotteita tukkupakkauksissa suoraan Cloettalta?

Voit tilata suosituimpia ksylitolituotteitamme Cloettan Ksylitolikaupasta.
Ksylitolituotteiden tilaus onnistuu myös puhelinpalvelumme kautta. Puhelinpalvelun numero on 0800 153 231. Muiden tuotteiden kuten makeispussien tai suklaatuotteiden tukkupakkauksia voi ostaa tukkuliikeistä.

Minkä kaupan valikoimissa on suosikkimakeiseni?

Varmimmin löydät suosikkimakeisesi isoimpien kauppojen (Citymarket, Prisma) valikoimista. Jos haluamasi tuote ei löydy vakiokauppasi valikoimista, kannattaa esittää toive suoraan kauppaan.

Asun ulkomailla, mistä voin ostaa tuotteitanne?

Suomikauppa palvelee Suomen rajojen ulkopuolella asuvia Cloettan tuotteiden ystäviä osoitteessa www.suomikauppa.fi.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Image 1 small

Näytepyynnöt

Miten saan ilmaisnäytteitä tai muuta mainosmateriaalia?

Jaamme ksylitolituotenäytteitä terveysneuvontatyön tueksi terveysalan ammattilaisille. Esimerkiksi hammashoitolat ja neuvolat voivat tilata näytteitä helposti nettilomakkeella osoitteessa www.xylitol.net.

Emme valitettavasti pysty sponsoroimaan esimerkiksi urheiluseuroja, kouluja tai yksityishenkilöitä lahjoittamalla ilmaisnäytteitä. Myös markkinointimateriaalimme on tarkoitettu ainoastaan ammattilaisten käyttöön.

Voitteko lahjoittaa tuotteita tai rahaa tapahtumaamme?

Saamme lähes päivittäin sponsorointi- ja yhteistyökyselyitä sekä tuotelahjoituspyyntöjä, joten emme valitettavasti voi niihin kaikkiin osallistua. Emme lahjoita tuotteita yksityishenkilöille. Emme myöskään tee lahjoituksia rahana. Lisätietoja lahjoituksistamme löydät tämän linkin kautta. 

Onko Cloettalla tehtaanmyymälää, josta tuotteita voisi ostaa edullisemmin?

Suomessa ei ole Cloettan tehtaanmyymälää. Ksylitolituotteita voi ostaa nettikaupasta osoitteesta www.ksylitolikauppa.fi.

Jäikö vielä kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai kaipaat asiassa lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä
Image 1 small