Skip To Content
FI

Tupla Maxi ja muut gluteenittomat herkut

Tupla Maxi
20.3.2021

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voidakseen paremmin, toisille se on välttämätöntä esimerkiksi keliakian takia. Gluteeniton ruokavalio perustuu gluteenipitoisten viljojen, kuten ruis, vehnä ja ohra ja niitä sisältävien ruokien käytön välttämiseen.

Mitä on gluteeni?

Gluteeni on valkuaisaine, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa, sillä se antaa taikinalle sen sitkon.

Missä makeisissa yleensä on gluteenia?

Lakritsi on tyypillinen makeinen, jonka valmistuksessa käytetään vehnäjauhoja. Lakritsi, liitulaku tai kerroslaku on monessa sekoitepussissa yhtenä makeisena. Jotkut suklaatuotteemme sisältävät keksimuruja, jotka on valmistettu vehnästä.
Vaikka itse makeisen valmistukseen ei käytettäsikään mitään gluteenia sisältävää ainesosaa, samalla valmistuslinjalla voidaan tehdä toista tuotetta, joka sisältää gluteenia. Tästä syystä jotkut tuotteemme saattavat sisältää sitä pieniä määriä.

Mistä tiedän onko jossakin tuotteessa gluteenia?

Vaikka pakkauksesta ei löydy erillistä gluteeniton-merkkiä, tunnistat gluteenittoman tuotteen tutustumalla pakkauksesta löytyvään ainesosaluetteloon. Ainesosaluettelosta löydät kaikki tuotteessa käytetyt raaka-aineet, jossa gluteenia sisältävät raaka-aineet ovat muiden allergeenien tavoin aina korostettu joko lihavoituna tai alleviivattuna. Tiedon mahdollisista pienistä gluteenijäämistä löydät myös pakkausmerkinnöistä ainesosaluettelon jälkeen ”saattaa sisältää…” -kohdasta. Jos ainesosaluettelosta tai ”saattaa sisältää…” tiedoissa ei mainita gluteenipitoisia raaka-aineita, ei tuote niitä myöskään sisällä.

Mitkä Cloettan tuotteet eivät sisällä gluteenia?

Nettisivuillamme olevan tuote- ja ainesosahaun avulla pystyt helposti etsimään tuotteet, joissa on gluteenia vähemmän kuin 20 mg/kg. Gluteenittoman tuotteen määritelmä on annettu Euroopan komission asetuksessa.

Muista kuitenkin tarkistaa tuotetiedot aina myös pakkauksesta!

Miksi arvo on juuri 20 mg/kg?

Gluteenittoman tuotteen määritelmä on annettu Euroopan komission asetuksessa 828/2014, joka puolestaan pohjautuu maailmanlaajuiseen codex standardiin 118–1979.
Absoluuttinen 0-arvo ei yleensä todellisuudessa ole mahdollinen. 20 ppm:n gluteenipitoisuutta pidetään kuluttajille turvallisena raja-arvona.

Tässä esimerkkejä tuotteistamme, jotka eivät sisällä gluteenia:

  • Jenkki-purukumit ja -pastillit
  • Aakkoset Aito & Hedelmäinen -karkkipussit
  • Tupla-patukat
  • Kick- ja Lakrisal-patukat
  • Royal-suklaat
  • Läkerol Dents ja Herra Hakkarainen -pastillit

Tuotehaun avulla löydät tarkemman listan

Cloetta Raikkaus