Skip To Content
FI

Mitä lisäaineet ovat ja miksi niitä käytetään tuotteissa?

Ajankohtaista_Mitä lisäaineet ovat ja miksi niitä käytetään tuotteissa
22.3.2023

Elintarvikkeissa käytetään lisäaineita, koska ne vaikuttavat halutusti tuotteiden ominaisuuksiin, kuten rakenteeseen, makuun, hajuun, ulkonäköön tai säilyvyyteen. Lisäaineet ovat tunnettuja, EU:ssa turvallisiksi tutkittuja ja lisäaineiksi hyväksyttyjä kemiallisia yhdisteitä tai yhdisteseoksia, joista useita esiintyy myös luonnossa. Lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa on tarkat määräykset elintarvikelainsäädännössä. Samoja aineita käytetään kotitalouksissa esimerkiksi säilönnässä ja leivonnassa. Tuotteen sisältämät lisäaineet voi tarkastaa tuotteen ainesosaluettelosta.

Lisäaineet ainesosaluettelossa

Ainesosat ja lisäaineet on mainittu tuotteiden ainesosaluettelossa painon mukaisessa järjestyksessä. Lisäaineet ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. väri) lisäksi joko lisäaineen nimellä (paprikauute) tai numerotunnuksella, E-koodilla (E160c).

Makeutusaineena käytetty ksylitoli (E967) vaikuttaa positiivisesti suun terveyteen. Lisäksi esimerkiksi akasia-kasvista peräisin oleva arabikumi (E414) on keskeinen lisäaine pastillivalmistuksessa, sitä saattaa olla jopa puolet pastillin painosta. Lääkehiili (E153) värjää salmiakin tummaksi, omenahappo (E269) tuo esiin hedelmämaut, ja mehiläisvaha (E901) sekä karnaubavaha (E903) antavat makeiselle kauniin kiiltävän pinnan.

Makeispakkauksen koko rajoittaa ainesosaluettelon pituutta. Pienissä pakkauksissa, kuten pastillirasioissa ja purukumin taskupakkauksissa, on tästä syystä käytetty lisäaineiden nimeämiseksi pelkkiä E-koodeja.

Jos lisäaineet askarruttavat sinua voit tutustua aiheeseen lähemmin Ruokaviraston sivuilla

Tuotteemme eivät sisällä muuntogeenisiä ainesosia (GMO). Koko toimitusketjun tulee täyttää tämä vaatimus. Asia todennetaan säännöllisillä auditoinneilla ja tarvittaessa analysoimalla. Muuntogeenisiä ainesosia ja niiden käyttöä elintarvikkeissa säännellään EU-asetuksilla.