Pakkaus kertoo: pientä pränttiä, mutta paljon asiaa

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Pakkauksen tärkeä tehtävä on suojella tuotetta varastoinnin ja kuljetuksen ajan, mutta myös tarjota kuluttajalle tärkeää tietoa tuotteesta. Harva meistä tulee ajatelleeksi, miten paljon tietoa mahtuu pieneen pastillirasiaan.

Ensimmäisenä silmiin pistää tietysti tuotteen nimi – Läkerol Dents. Kyseessä ovat mentholin makuiset ksylitolipastillit.

Rasian takaa löytyy ainesosaluettelo suomeksi ja kyljestä ruotsiksi ja skandiksi. Kaikissa elintarvikkeissa noudatetaan samaa logiikkaa, on sitten kyse jugurteista, mehuista tai ksylitolipastilleista. Ainesosaluettelossa on mainittu pastillien sisältämät ainesosat eli valmistus- ja lisäaineet paljousjärjestyksessä. Ensimmäisenä mainittua ksylitolia on Läkerol Denst –pastilleissa eniten ja viimeisenä mainittua kosteudensäilyttäjää vähiten.

   

Lisäaineita lisätään pastilleihin ja karkkeihin tuomaan haluttu vaikutus tai ominaisuus. Ne vaikuttavat tuotteen makuun, rakenteeseen tai säilyvyyteen. Esimerkiksi sakeuttamisaineena käytetty arabikumi vaikuttaa Läkerol Dents –pastilliin ainutlaatuiseen koostumukseen, sehän on hieman pureskelua vaativa, pehmeä ksylitolipastilli. Pintakäsittelyaine karnaubavaha on vähän kuin pastillin valokynä ja meikkivoide yhdessä, se saa aikaan pastilliin kauniin kiiltävän pinnan.

Lisäaineista ilmoitetaan ryhmänimi (kosteudensäilyttäjä), lisäaineen nimi (glyseroli) tai E-koodi (E 422). E-kirjan koodin edessä tarkoittaa, että EU on tutkinut aineen turvallisuuden ja hyväksynyt sen käytettäväksi elintarvikkeissa. E-koodiavaimen löydät täältä.  Ainesosaluettelo on tiivistetty versio tuotteen reseptistä, sitä lukemalla saa paljon tietoa tuotteesta ja siinä on ilmoitettava kaikki valmistuksessa käytetyt ainesosat. Nykyään allergisten ihmisten arkea helpottamaan yleisimmät allergeenit on merkitty lihavoidulla fontilla.

Rasian pohjaan on painettu parasta ennen päiväys. Sitä kutsutaan myös vähimmäissäilyvyysajaksi. Se kertoo ajankohdan, johan asti pastillit ainakin säilyttävät tyypilliset ominaisuutensa, kuten ainutlaatuisen pureskeltavan koostumuksen ja oikean maun. Tuote on kuitenkin usein käyttökelpoista vielä merkityn päivämäärän jälkeenkin. Maalaisjärjellä eli haistelemalla ja pastillien ulkonäköä tarkkailemalla pääsee myös pitkälle.

Rasian takaa löytyy myös ksylitolille myönnetty terveysväite. Tuotteissa saa olla terveysväitteitä vain, mikäli niiden takana on vankka tieteellinen näyttö. Näyttö on saatu ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ja väitteellä on EU:n hyväksyntä.

Läkerol Dentsin  terveysväite edellyttää, että pakkauksessa on kerrottava myös tuotteen ravintosisältö.  Tuotteen sisältämät energia, rasva, hiilihydraatit ja proteiini on ilmoitettu 100 grammaa kohti. Tämä merkitsemistapa on myös koko elintarvikealaa koskeva sääntö, jotta tuotteiden vertailu keskenään olisi helpompaa. Pikkuisen pitää kuitenkin laskupäätään vaivata, että saat selville yhden 1,35 grammaa painavan Läkerol Dents –pastillin ravintosisällön.

Pakkauksen kyljessä on myös markkinoijan, eli Cloetta Suomi Oy:n tiedot, jotta pystyt tarvittaessa ottamaan meihin yhteyttä.

Ksylitolia, sorbitolia, maltitolia, mannitolia tai muita nk. sokerialkoholeja sisältävissä tuotteissa on teksti ”liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.” Tämä tarkoittaa sitä, että jos syöt Läkerol Dents-pastilleja rasiakaupalla, voi seurauksena olla ripuli.

Koska Läkerol Dents on ksylitolituote, se sietää huonosti kosteutta, eli pastillit liimautuvat yhteen kosteassa. Niinpä rasiaan on lisätty säilytysohje: ”Säilytettävä kuivassa ja viileässä.”

Suomen hammaslääkäriliiton ksylitolisuosituslogon voi saada tuote, joka täyttää tarkat laatukriteerit. Tuote ei esimerkiksi saa sisältää lainkaan sitruunahappoa ja päämakeuttajan on oltava ksylitoli. Kaikki logon saaneet ksylitolituotteemme on myös happotestattu Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella.

Aika paljon pränttiä pienessä pahvirasiassa! Toki tietoa löytyy kattavasti myös nettisivuiltamme, mutta tärkeimmät tuotetiedot on kääritty tiukasti itse syötävän herkun ympärille, aivan kätesi ulottuville!

15.10.2014

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

08.09.2021

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...

Lue lisää

Tupla Maxi ja muut gluteenittomat herkut

18.08.2021

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...

Lue lisää

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää