Mitä tehdä, kun lapsi kinuaa karkkia kaupassa?

Marie Rautava, ohjelmajohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Cloetta on tehnyt yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa jo pitkään, yli kymmenen vuotta. Pyysimmekin blogikirjoitusta yhteistyökumppaniltamme varsin arkiseen aiheeseen: Mitä tehdä, jos lapsi kinuaa karkkia kaupassa tai oikeastaan enneminkin niin, että mitä tehdä, jotta sellaiselta tilanteelta voisi välttyä kokonaan.

Kirjoittajavieraamme Marie Rautava on Mannerheimin Lastensuojeluliitton ohjelmajohtaja. MLL on valtakunnallinen kansalaisjärjestö, jonka päätehtävä on edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Heiltä löytyy varmasti vastauksia moneen lapsiperheitä askarruttavaan asiaan. Lue Marie Rautavan vinkit alta.

Lapsi ja kaupan karkkihoukutukset

Ruokaostoksilla käyminen lapsen kanssa voi muodostua painajaismaiseksi kokemuksesi, kun karkkihyllyt alkavat kutsumaan. Hyllyrivistöjä voi yrittää väistellä, jos on ne etukäteen huomannut, mutta kassan edessä lapsen tasolla olevat karkit muodostavat ihan oman haasteensa.

Viikoittainen karkkipäivä on hyvä tapa suojata lapsen hampaita – kunhan karkinsyönti on maltillista ja kunhan vanhemmat itsekin noudattavat sitä. On nimittäin vaikea vaatia pieneltä tai isommaltakaan lapselta itsekuria, jos vanhempi itse ei siihen pysty. Muistan partioleirin missä karkkien tuominen ja syöminen oli kielletty – kuitenkin me isommat nuoret, leirin vetäjät, söimme niitä salaa teltoissamme. Tässä muutamia vinkkejä, miten ohittaa karkkihyllyjen houkutukset ja säilyttää sekä lapsen että aikuisen hyvä mieli. 

  • Tee etukäteen yhdessä lapsen kanssa ostoslista.
  • Suuntaa kaupassa lapsesi huomio ostoslistaan ja pyydä häntä etsimään ostoslistalla olevia tuotteita.
  • Älä vie nälkäistä lasta kauppaan.
  • Tarjoa karkkien sijaan hedelmiä tai pähkinöitä.
  • Käy kaupassa harvemmin ja osta kerralla useamman päivän ostokset.
  • Käy niin isossa ruokakaupassa, että voit kulkea reittiä, josta karkkihyllyt eivät näy.
  • Sovi siitä, että jos karkit ostetaan, niin ne laitetaan odottamaan karkkipäivää.

Jos lapsi kaikista hyvistä yrityksistäsi huolimatta saa raivarin, pysy itse rauhallisena. Voit antaa lapsesi huutaa ja hoitaa ostokset loppuun. Joissain tapauksissa joudut ehkä kävelemään rauhallisesti lapsi kainalossa kaupasta ulos. Älä piittaa muiden paheksunnasta tai ihmettelyistä. Ne voi jättää omaan arvoonsa, kun käsissäsi on vihastunut lapsi. Jos tilanne tai muiden arvostelevat katseet ovat kuitenkin liikaa sinulle ja ostat karkit, niin älä masennu, et suinkaan ole ainoa jolle näin on käynyt.

****

Cloetta tukee perheiden hyväksi tehtävää MLL:n vapaaehtoistyötä. Tuen avulla esimerkiksi MLL:n päivystäjät pystyvät kuuntelemaan lasten ja vanhempien huolia, perhekummit auttavat vanhempia selviytymään arjessa tai tukioppilaat tekevät työtä hyvän kouluhengen puolesta joka päivä joka puolella Suomea. » Lue lisää MLL:n toiminnasta.

29.05.2015

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää

Karkkihylly 2.0

16.06.2016

"Kaikkea kaksi” sanoi makeisten ystävä karkkihyllyn edessä. Eikä minkä tahansa karkkihyllyn, vaan Karkkihylly 2.0:n, joka on toiselta nimeltään makeis...

Lue lisää

Kevyemmin kohti kevättä

25.01.2016

Uusi vuosi ja uudet lupaukset: tipaton tammikuu, kiloja pois vyötäröltä, enemmän liikuntaa, karkkilakko. Kun makeanhimo iskee kuitenkin väistämättä, C...

Lue lisää