Blogi: Jouluraha tukee keskosvauvoja elämän alkuun

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Hämäränä joulukuun aamuna olemme mieluisalla vierailulla TYKSin vastasyntyneiden teho-osastolla mukanamme Cloettan 5000 euron joulurahashekki.

Yliopistollisen keskussairaalan ammattilaiset ovat vuosia ponnistelleet keskosten, eli ennen raskausviikkoa 37 syntyneiden sekä pienipainoisina syntyneiden vauvojen elämän lähtökohtien parantamiseksi.  

Osastolla on rauhallinen joulualustunnelma. Osaston kymmenessä perhehuoneessa vanhemmat ovat vahvasti läsnä pikkukeskosten kasvussa heti synnytyksestä lähtien. Pääsemme kuristamaan huoneeseen, jossa vajaa 800 grammaisina syntyneet kaksoset ovat viettäneet kaksi ensimmäistä elämänsä kuukautta. Nyt yli kaksikiloinen Camilla pötköttelee tyytyväisenä isänä rinnalla ”kenguruhoidossa” ja velipoika odottelee viereisessä sängyssä vuoroaan. Kenguruhoidossa lapsi on mahdollisimman lähellä vanhempaansa, vanhemman rinnalla iho ihoa vasten.

”Hienoa nähdä, miten paljon hoitokäytännöt ovat muuttuneet perhe- ja vauvakeskeiseen suuntaan näinkin pienessä ajassa”, toteaa mukanamme vierailulla poikansa Nikon kanssa oleva Anne Tutti Cloettalta. Anne vietti aikoinaan synnytystä seuraavat neljä viikkoa Niko-vauvansa kanssa TYKSin keskolassa. Nyt veijari on reipas ja terve 6-vuotias eskarilainen.

Vanhemmat vahvasti mukana pikkukeskosten kasvussa

 

Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) on TYKSin vastasyntyneiden teho-osastolla kehitetty koulutusmalli, jonka edistää perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden tehohoidossa. Koulutus perustuu oletukseen, että vastasyntyneelle vauvalle vanhempien tarjoama läheisyys ja hoiva sekä orastava suhde heihin ovat elintärkeitä. Ne muodostavat vauvan kannalta keskeisen ja korvaamattoman kasvu- ja kehitysympäristön.

VVM-mallissa on kyse siitä, että vanhemmat otetaan heti mukaan vauvan hoitoon. Kun äiti saa lapsen syliinsä edes hetkeksi synnytyksen jälkeen, on lapsella vähemmän myöhempiä käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmia. Mitä enemmän äiti kantoi pientä keskosta sylissään, sitä vahvemmaksi muodostuu äidin ja lapsen vuorovaikutus jatkossa. Kun vanhempi tukee lämpimillä käsillään keskosta sikiöasentoon, jos vauvalle tehdään hoitotoimia, kivunlievitys oli yhtä vahvaa kuin kipulääkkeillä.

19.12.2014

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Cloetta käyttää vastuullisesti tuotettua palmuöljyä

24.05.2021

Vastuu ympäristöstä on yksi Cloettan kolmesta vastuullisuuden kulmakivestä. Ympäristövastuun ytimeen kuuluu vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden ...

Lue lisää

Tupla tukemassa salibandyn kasvua jo yli 10 vuoden ajan

27.06.2018

Tuplan ja salibandyn yhteinen taival on kestänyt jo yli 10 vuotta. Salibandy-yhteisölle Tupla näkyy ennen kaikkea jokaisen liigajoukkueen parhaan pist...

Lue lisää

Tupla Maxi ja muut Cloettan gluteenittomat herkut

19.05.2017

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...

Lue lisää

Cloettan joululahjoitus Kaarinan SOS-Lapsikylälle

05.12.2016

Cloettan perinteinen 5000 €:n jouluraha tuo tänä vuonna joulumieltä Kaarinan SOS-Lapsikylän asukkaille. Lahjoitus käytetään lasten toiveiden mukaisest...

Lue lisää