Blogi: Jouluraha tukee keskosvauvoja elämän alkuun

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Hämäränä joulukuun aamuna olemme mieluisalla vierailulla TYKSin vastasyntyneiden teho-osastolla mukanamme Cloettan 5000 euron joulurahashekki.

Yliopistollisen keskussairaalan ammattilaiset ovat vuosia ponnistelleet keskosten, eli ennen raskausviikkoa 37 syntyneiden sekä pienipainoisina syntyneiden vauvojen elämän lähtökohtien parantamiseksi.  

Osastolla on rauhallinen joulualustunnelma. Osaston kymmenessä perhehuoneessa vanhemmat ovat vahvasti läsnä pikkukeskosten kasvussa heti synnytyksestä lähtien. Pääsemme kuristamaan huoneeseen, jossa vajaa 800 grammaisina syntyneet kaksoset ovat viettäneet kaksi ensimmäistä elämänsä kuukautta. Nyt yli kaksikiloinen Camilla pötköttelee tyytyväisenä isänä rinnalla ”kenguruhoidossa” ja velipoika odottelee viereisessä sängyssä vuoroaan. Kenguruhoidossa lapsi on mahdollisimman lähellä vanhempaansa, vanhemman rinnalla iho ihoa vasten.

”Hienoa nähdä, miten paljon hoitokäytännöt ovat muuttuneet perhe- ja vauvakeskeiseen suuntaan näinkin pienessä ajassa”, toteaa mukanamme vierailulla poikansa Nikon kanssa oleva Anne Tutti Cloettalta. Anne vietti aikoinaan synnytystä seuraavat neljä viikkoa Niko-vauvansa kanssa TYKSin keskolassa. Nyt veijari on reipas ja terve 6-vuotias eskarilainen.

Vanhemmat vahvasti mukana pikkukeskosten kasvussa

 

Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) on TYKSin vastasyntyneiden teho-osastolla kehitetty koulutusmalli, jonka edistää perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden tehohoidossa. Koulutus perustuu oletukseen, että vastasyntyneelle vauvalle vanhempien tarjoama läheisyys ja hoiva sekä orastava suhde heihin ovat elintärkeitä. Ne muodostavat vauvan kannalta keskeisen ja korvaamattoman kasvu- ja kehitysympäristön.

VVM-mallissa on kyse siitä, että vanhemmat otetaan heti mukaan vauvan hoitoon. Kun äiti saa lapsen syliinsä edes hetkeksi synnytyksen jälkeen, on lapsella vähemmän myöhempiä käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmia. Mitä enemmän äiti kantoi pientä keskosta sylissään, sitä vahvemmaksi muodostuu äidin ja lapsen vuorovaikutus jatkossa. Kun vanhempi tukee lämpimillä käsillään keskosta sikiöasentoon, jos vauvalle tehdään hoitotoimia, kivunlievitys oli yhtä vahvaa kuin kipulääkkeillä.

19.12.2014

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Aakkoset Aito & Hedelmäinen ja muut Cloettan vegaaniset tuotteet

20.10.2021

Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...

Lue lisää

Cloetta on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen – mitä se tarkoittaa?

29.09.2021

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii tekoja meiltä kaikilta. Cloetta on sitoutunut toiminnassaan noudattamaan tieteeseen perustuvia ilmastotavoitteita (S...

Lue lisää

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

08.09.2021

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...

Lue lisää

Rainforest Alliancen sammakkologo kertoo vastuullisesti tuotetusta kaakaosta

28.06.2021

Yksi Cloettan kestävän kehityksen kulmakivistä on vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden hankinta. Kaikissa Cloettan suklaatuotteissa, kuten Tupla-...

Lue lisää