Vanliga frågor

Allmänt om xylitol

Allmänt om xylitol

Hur mycket xylitol rekommenderas det dagligen?

Det rekommenderade dagliga intaget av xylitol är 5 gram eller mer. Lämplig mängd är två xylitoltuggummin eller xylitolpastiller 3–5 gånger om dagen efter varje måltid eller mellanmål.

5 gram xylitol i tuggummin och pastiller är:

5–6 dragéer Jenkki Professional-helxylitoltuggummi* eller
10 dragéer Jenkki Original-xylitoltuggummi** eller
8 st. Läkerol Dents-xylitolpastiller *** eller
10 st. Jenkki Herra Hakkarainen-helxylitolpastiller ***
Man kan träna på att äta xylitolpastiller precis som med andra maträtter. Jenkki Herra Hakkarainen-helxylitolpastiller som är designade för mindre munnar kan ges till ett barn från ungefär ett års ålder. Man kan börja med små smulor i taget och gradvis öka den dagliga dosen.

Xylitoltuggummin och -pastiller är avsedda att ingå i en balanserad och varierad kost samt en hälsosam livsstil. När det gäller att förebygga hål i tänderna är helheten det viktigaste.

Om du vill bevara ditt hälsosamt och vackert leende, borsta tänderna med fluortandkräm varje morgon och kväll, använd en tandpetare och tandtråd och ät xylitoltuggummin eller -pastiller efter varje måltid. Fäst också uppmärksamhet på hälsosam kost, välj friskt vatten som törstsläckare och besök tandläkaren regelbundet.

*Tuggummi som är helt sötat med xylitol har visat sig minska plack i tänderna. Höga nivåer av plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn. Effekten uppnås genom att tugga två helxylitoltuggummin i 5–20 minuter tre gånger om dagen efter att man ätit eller druckit.

** Sockerfritt tuggummi hjälper till att neutralisera syraangrepp.

***Pastiller som innehåller xylitol och maltitol bidrar till att upprätthålla tändernas mineralisering. Mineralisering är processen som gör tandemaljen hård.

Har xylitol biverkningar?

Den rekommenderade mängden xylitol, dvs 5 gram xylitol per dag, uppdelad i flera tillfällen orsakar vanligtvis inga problem även för känsliga magar. Toleransen mot xylitol är individuell och kan variera även hos samma person på olika dagar. Xylitol, liksom andra polyoler, absorberas långsammare och mer ofullständigt i mag-tarmkanalen än socker. Mycket känsliga individer kan uppleva symtom även i relativt små mängder, medan andra kan tolerera stora mängder xylitol. Xylitol kan ha laxerande verkan om den konsumeras i stora mängder. Den här verkan kan lätt undvikas genom att inta xylitol tillräckligt ofta i små doser och gradvis vänja sig vid xylitol.

Varför ska man inte ge xylitol till hundar?

Xylitolprodukter bör definitivt förvaras utom räckhåll för hundar! Hos hundar ger xylitol upphov till en hypoglykemisk reaktion, det vill säga kraftig insulinsekretion. Även redan fem xylitoltuggummidragéer kan leda till att en hund som väger tio kilo blir allvarligt sjuk. Om du misstänker att din hund har ätit xylitol, kontakta din veterinär omedelbart.

Hur mycket xylitol finns det i ett stycke tuggummi och i en pastill?

Den rekommenderade dagliga mängden xylitol, 5 gram eller mer, uppnås enkelt genom att använda högkvalitativt xylitoltuggummi eller pastiller 3–5 gånger om dagen. Alla Cloettas xylitolprodukter är av hög kvalitet och uppfyller Tandläkarförbundets kriterier.

Om produkten har sötats endast med xylitol, kan den kallas helxylitolprodukt. Mängden xylitol i helxylitolprodukten är dock inte automatiskt högre än i den så kallade blandprodukten. Enbart xylitolprocenten säger inte hur mycket xylitol en pastill eller en tuggummidragé innehåller, eftersom produktens vikt också spelar roll. En bra och högkvalitativ xylitolprodukt kan därför också innehålla exempelvis sorbitol, maltitol eller mannitol som ett så kallat parallellt sötningsmedel.

Är xylitolprodukter lämpliga för gravida kvinnor?

Ja, det är de. Xylitolpastiller och -tuggummin är ett läckert sätt att komplettera munnens egenvård under graviditet och amning.

Båda föräldrarna borde börja ta xylitol regelbundet redan under graviditeten för att göra det till en vana. Detsamma gäller naturligtvis även mor- och farföräldrar och andra som hör till barnets närmaste krets. Tillräckliga mängder xylitol kan uppnås till exempel genom att tugga två tuggummidragéer 3–5 gånger om dagen.

Syraangreppet bör neutraliseras med högkvalitativa xylitolprodukter, som man känner igen på det röda Tandläkarförbundets rekommendationsmärke på förpackningen. Xylitoltuggummin och -pastiller är avsedda att ingå i en balanserad och varierad kost samt en hälsosam livsstil. När det gäller att förebygga hål i tänderna är helheten det viktigaste. Sockerfritt tuggummi hjälper till att neutralisera syraangrepp.

Tuggummi som är helt sötat med xylitol har visat sig minska plack i tänderna. Höga nivåer av plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn. Effekten uppnås genom att tugga två helxylitoltuggummin i 5–20 minuter tre gånger om dagen efter att man ätit eller druckit.

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Faq image

Ingredienser

Varför används tillsatsämnen i godis?

Tillsatsämnen används i godis eftersom de har önskad effekt på produkternas egenskaper, såsom konsistens, smak, lukt, utseende eller hållbarhet. Tillsatsämnen som ingår i produkten kan kontrolleras i produktens ingrediensförteckning. Ingredienser och tillsatsämnen anges i ingrediensförteckningen i viktordning. Tillsatsämnen anges förutom med det gruppnamn (t.ex. färg) som anger användningsändamålet antingen med tillsatsämnets namn (paprikaextrakt) eller med en sifferkod, E-kod (E160c). Bokstaven ”E” framför numret visar att tillsatsämnet i fråga har bedömts av Europeiska unionen som säker för livsmedelsanvändning.

Xylitol (E967), som används som sötningsmedel, har en positiv effekt på munhälsan. Dessutom är till exempel arabiskt gummi (E414) ett centralt tillsatsämne vid tillverkning av pastiller och kan utgöra upp till hälften av pastillens vikt. Aktivt kol (E153) ger salmiaken dess mörka färg, äppelsyra (E269) lyfter fram fruktsmakerna och bivax (E901) och karnaubavax (E903) ger sötsakerna en vackert glänsande yta.

Storleken på godisförpackningen begränsar längden på ingrediensförteckningen. Av denna anledning använder man endast E-koder för att beteckna tillsatsämnen i små förpackningar som pastillaskar och tuggummis fickförpackningar.

Hur länge efter bäst före-datumet är sötsaker fortfarande ätbara?

Bästa före-märkningen anger hur länge vi garanterar att produktens kvalitet bibehålls när den förvaras på rätt sätt. Den är alltså inte ”sista användningsdag”. Sista användningsdag anges främst för färska livsmedel.

Var kommer gelatinet i ert godis ifrån?

Gelatinet vi använder är av gris- eller nötkött. Vi anger inte gelatinets ursprung i produkternas ingrediensförteckningar, eftersom ursprunget varierar. Du hittar mer information om specialdieter via denna länk (på finska). 

Vilka av Cloettas produkter är gelatinfria eller laktosfria?

Genom produkt- och ingredienssökningen på vår webbplats kan du hitta de bästa produkterna för dig. Du hittar den under sektionen Produkter. Länk till produktsökning.

Har du fortfarande frågor kvar?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Faq image

Produkter

Varför saknas mitt favoritgodis i min blandpåse?

Vi gör allt för att se till att det finns rätt mängd godis i blandningen. Förpackningsmaskiner fungerar dock enligt vikt och räknar inte antalet styck. Därför kan mängden godis variera i enskilda förpackningar. På bilden ovan kan du se hur godiset läggs på transportbandet i lager. Därefter färdas de vidare på transportbandet och blir blandade innan de förpackas. I vissa godispåsar är det meningen att blandningsförhållandet varierar, vilket innebär att vi inte ens strävar efter att ha samma mängd av alla godissorter.

Varför försvinner produkter ur sortimentet?

Vi följer noga konsumenternas behov och önskemål. Vi lanserar nya produkter på marknaden tre gånger per år. Tyvärr måste mindre populära produkter sedan ge plats för nyheter.

Varför fanns det tomma omslag i min lakritslåda?

Fylld lakrits lindas in och förpackas maskinellt med hög hastighet. Av denna anledning kan det då och då uppstå tomma omslag. Vanligtvis tas tomma omslag bort med tryckluft, men ibland kan ett tomt omslag på grund av dess lätthet hamna tillbaka bland produkterna. Vi förpackar lådan enligt vikten och uppenbarligen har det tomma omslaget varit extra i lådan.

Min produkt är felaktig, vad ska jag göra?

Om du stött på en felaktig produkt, vänligen meddela oss genom att fylla i feedbackformuläret via denna länk.

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt

Tuggummi

Jag tycker att tuggummidragéer var vitare förr. Har Jenkki-tuggummit förändrats?

Vi har uppdaterat recepten på tuggummin, varför färgen på tuggummidragéerna avviker något från vad man är van vid. Här är alltså anledningen om du har märkt en liten förändring i färgen. För sin smak och andra egenskaper är tuggummit helt oförändrat. Titandioxid (E171), som användes som färgämne för att ge tuggummit en ljus färg, har tagits bort. Läs mer om titandioxid, här en länk till ett inlägg som har gjorts i ämnet tidigare (på finska)

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Image 1 small

Pastiller

Hur många pastiller måste man äta för att få tillräckligt med xylitol för att skydda sina tänder?

Det rekommenderade dagliga intaget av xylitol är 5 gram eller mer, uppdelat i minst tre tillfällen. Lämplig mängd är två tuggummidragéer eller -pastiller 3–5 gånger om dagen efter varje måltid eller mellanmål.

5 gram xylitol i pastiller är:

8 st. Jenkki-, Läkerol Dents- eller Mynthon Xylitol -xylitolpastiller* eller
10 st. Jenkki Herra Hakkarainen-helxylitolpastiller *
Man kan träna på att äta xylitolpastiller precis som med andra maträtter. Jenkki Herra Hakkarainen-helxylitolpastiller som är designade för mindre munnar kan ges till ett barn från ungefär ett års ålder. Man kan börja med små smulor i taget och gradvis öka den dagliga dosen. Det är bra att börja med en liten dos, till exempel 1 pastill om dagen i en vecka. Den dagliga dosen ökas med en pastill varje vecka tills den rekommenderade dosen har uppnåtts. På det här sättet vänjer sig ett litet barns mage gradvis vid xylitol.

Jenkki- och Läkerol Dents-xylitolpastiller har en tuggbart mjuk konsistens och de är lämpliga för hela familjen.

*Pastiller som innehåller xylitol och maltitol bidrar till att upprätthålla tändernas mineralisering. Mineraliseringen betyder processen som gör tandemaljen hård. Xylitolpastiller är avsedda att ingå i en balanserad och varierad kost samt en hälsosam livsstil.

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Tietoa Cloetta-konsernista

Förpackningar

Hur ska Cloettas förpackningar sorteras?

Nästan alla våra förpackningar är återvinningsbara. Konsumenten spelar en viktig roll för korrekt hantering av förpackningar. Till exempel kan godisförpackningar i kartong sorteras som kartong. Läs mer om våra förpackningar och deras återvinningsbarhet via denna länk (på finska).

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Image 1 small

Var kan man köpa

Kan jag beställa produkter i bulk direkt från Cloetta?

Du kan beställa våra mest populära xylitolprodukter från Cloettas Xylitolbutik. Vi levererar produkter endast till Finland.

Du kan också beställa xylitolprodukter via vår telefontjänst. Telefonnumret är 0800 153 231. Andra produkter som godispåsar eller chokladprodukter kan köpas i bulk i partiaffärer.

Vilken butik har mitt favoritgodis?

Mest sannolikt hittar du ditt favoritgodis i de stora butikerna (Citymarket, Prisma). Om produkten du vill ha inte finns med i sortimentet i din stambutik, lönar det sig att framföra ett önskemål direkt till butiken.

Jag bor utomlands, var kan jag köpa era produkter?

Suomikauppa betjänar Cloetta-produkternas vänner som är bosatta utanför Finland på adressen www.suomikauppa.fi.

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Image 1 small

Smakprovsförfrågningar

Hur får jag smakprover eller annat reklammaterial?

Vi delar ut smakprover på xylitolprodukter till hälso- och sjukvårdspersonal som stöd för hälsorådgivningsarbetet. Till exempel kan tandvårdskliniker och mödravårdscentraler enkelt beställa smakprov med hjälp av ett webbformulär på adressen www.xylitol.net

Tyvärr kan vi inte sponsra idrottsföreningar, skolor eller individer genom att donera smakprov. Också vårt marknadsföringsmaterial är avsett endast för professionellt bruk.

Kan ni sponsra oss med produkter?

Vi får nästan dagligen förfrågningar om sponsring, samarbete och produktdonationer, så tyvärr kan vi inte delta i dem alla. Vi donerar inte produkter till privatpersoner. Vi ger inte heller några penningdonationer. Du hittar mer information om våra donationer via denna länk. Här länken till formuläret för donationsbegäran.

Har Cloetta en fabriksbutik där man kan köpa produkter till ett lägre pris?

Cloetta har inte någon fabriksbutik i Finland. Xylitolprodukter kan köpas online på www.ksylitolikauppa.fi.

Har du fortfarande frågor?

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver mer information kan du alltid kontakta vår konsumenttjänst. Vi svarar dig så snart som möjligt.

Ta kontakt
Image 1 small