Skip To Content
FI

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

CloettaFi_Puhtaus
22.3.2023

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioksidin turvallisuudesta ja Euroopan komission tuleva kielto titaanidioksidin käytöstä elintarvikkeiden lisäaineena. Titaanidioksidi on valkoinen väriaine, jota käytetään tuotteen ulkonäön parantamiseen monissa elintarvikkeissa, kuten makeisissa, leivonnaisissa, kekseissä ja ravintolisissä.

Cloettan Global Product Planning & Legal Manager Antti Heikkonen, miksi Cloettan tuotteissa käytetään titaanidioksidia?

Sitä käytetään väriaineena antamaan kirkas valkoinen väri esimerkiksi purukumille sekä joissain tuotteissa se kirkastaa toista väriä. Kannattaa huomata, että kaikki valkoiset tuotteet eivät kuitenkaan sisällä titaanidioksidia. Esimerkiksi Jenkki Herra Hakkaraisen täysksylitolipastillien valkoinen väri on peräisin ksylitolista.

Miksi olette päättänyt luopua titaanidioksidin käytöstä?

Meille tuoteturvallisuus on aina ensisijainen prioriteettimme ja noudatamme aina EU:n elintarvikelainsäädäntöä ja käytämme tuotteissamme ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat tämän lainsäädännön mukaisia. EFSA:n viimeisimmän selvityksen mukaan ei voida täysin poissulkea titaanidioksidin mahdollisia haitallisia vaikutuksia ja siksi lisäaineen käyttö tullaan todennäköisimmin kieltämään siirtymäajan jälkeen.

Titaanidioksidia sisältävien tuotteiden nauttiminen ei aiheuta välitöntä terveysriskiä, vaan lisäaineeseen liittyvät nyt arvioidut riskit liittyvät aineen pitkäaikaiseen käyttöön.

Mitä haittavaikutuksia titaanidioksidia sisältävien tuotteiden pitkäaikaisesta käytöstä voi olla?

Toukokuussa 2021 julkaistussa turvallisuusarviossaan EFSA toteaa, että se ei voi poissulkea sitä, etteikö titaanidioksidilla voisi olla genotoksisia vaikutuksia elintarvikelisäaineena käytettynä. Genotoksisuudella tarkoitetaan sitä, että aine voi vahingoittaa DNA:ta ja siten aiheuttaa mutaatioita. EFSA ei todennut titaanidioksidin aiheuttavan välitöntä tai akuuttia terveysvaaraa, minkä takia välitön käyttökielto ei ole tarpeen.

Millä aikataululla aiotte luopua titaanidioksidin käytöstä?

Olemme Cloettalla aloittaneet koko konsernin laajuisen projektin, jossa titaanidioksidi poistetaan tuotteistamme mahdollisimman pian. Suurin osa purukumeistamme valmistetaan jo nyt ilman titaanidioksidia ja vastaava muutos tehdään pastilleihin ja sokerimakeistuotteisiin lähiaikoina. Reseptimuutokset tehdään tuotannossa liukuvasti ja nopealla aikataululla.

Miten valkoinen väri korvataan tuotteissa ja vaikuttaako sen tuotteen makuun, rakenteeseen tai ulkonäköön?

Titaanidioksidia ei valtaosassa tuotteita korvata muulla ainesosalla, vaan se vain jätetään pois. Poistaminen ei vaikuta rakenteeseen tai makuun, mutta joissain tapauksissa se saattaa muuttaa jonkin verran tuotteen ulkonäköä. Tästä syystä purukumien ja osan pastillien väri saattaa hieman muuttua nykyisestä kirkkaan valkoisesta kellertäväksi.

Mistä kuluttaja tietää, sisältääkö tuote titaanidioksidia?

Tutustumalla tuotteen ainesosaluetteloon, josta titaanidioksisin tunnistaa joko E-koodilla (E171) tai lisäainenimellä (E171 titaanidioksidi)

Koskeeko titaanidioksidin poistaminen myös kaikkia CandyKing- ja Karkkikatu-telineestä myytäviä irtomakeisia?

Kyllä, titaanidioksidi poistetaan kaikista tuotteistamme, myös irtomakeisista sekä kolmannen osapuolen meille toimittamista tuotteista.