Tuote- ja ainesosahaku
Tuote- ja ainesosahaku

Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Keliakian tyypillisiä oireita ovat erilaiset vatsavaivat, väsymys ja anemia. Keliakia voi ilmetä myös iholla voimakkaasti kutisevana pienirakkulaisena ihottumana. Keliakian ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.

Glukoosisiirappi ja keliakia

Käytämme tuotteissamme pääsääntöisesti vehnä- ja maissipohjaisia glukoosisiirappeja. Emme erittele tuotteiden ainesosaluetteloissa glukoosisiirapin viljoja, koska glukoosisiirapin alkuperä saattaa vaihdella. Pakkausmerkintämme ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n (European Food Safety Authority) ohjeisiin perustuvien Suomen elintarvikeviranomaisten määräysten mukaisia.

Voit hakea gluteenittomat tuotteemme tuote- ja ainesosahaun avulla

Huomaathan, että ainesosahaussa gluteeniton tuote ei ole sama asia kuin luontaisesti gluteeniton tuote.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssista puhutaan, kun laktoosin imeytymishäiriö aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita. Häiriö johtuu maitosokeria hajottavan laktaasientsyymin vähyydestä tai puuttumisesta kokonaan ohutsuolessa.

Laktoosi-intoleranssin oireita ovat vatsan kurina, löysyys ja ripuli. Suoliston bakteerit käyttävät hajoamatonta maitosokeria ravinnokseen ja käymistuotteena syntyy kaasua, mikä voi aiheuttaa koviakin vatsakipuja. Laktoosi-intoleranssia hoidetaan yksilöllisesti oireiden mukaisesti. Joskus saattaa riittää, että maidon ja maitotuotteiden käyttöä vähennetään.

Cloettan tuotteista suurin osa on maidottomia, joten ne sopivat laktoosi-intolerantikoille. Maidottomat, saktoosittomat ja vähälaktoosiset tuotteet löydät tuote- ja ainesosahaun avulla.

Eläinperäiset ainekset

Maidon lisäksi tuotteissamme käytetään mm. seuraavia eläinperäisiä valmistus- tai lisäaineita:

Liivate eli gelatiini on alkuperältään nauta- tai sikaperäinen valmistusaine. Liivatteesta makeiset saavat hyytelömäisen rakenteen sekä kauniin kiiltävän pinnan. Liivate voidaan joissain tapauksissa korvata kasvisperäisillä hyytelöimisaineilla, kuten johanneksenleipäpuulla, perunajauhoilla tai pektiinillä. Makeisissa niitä ei kuitenkaan usein voida käyttää.

Mehiläisvaha (E901) on vahaa, jota saadaan mehiläisen vahakennoista. Sitä käytetään pintakäsittelyaineena mm. pastilleissa ja purukumissa antamaan kiiltoa.

Karmiini (E120) on kirvoista eristetty punainen väriaine, jota käytetään esim. makeisissa ja virvoitusjuomissa.

Voit hakea tuotteet, jotka eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia tuote- ja ainesosahaun avulla.

Allergiat

Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii ikään kuin liian voimakkaasti. Elimistö puolustautuu siten sinänsä harmittomia aineita, kuten siitepölyä tai ruoka-aineita vastaan. Allerginen reaktio ilmenee erilaisina oireina tavallisesti hengitysteiden limakalvoilla, silmien sidekalvoilla, iholla tai ruuansulatuskanavassa.

Elintarvikkeiden ainesosaluettelo on tärkeä tietolähde ruoka-aineallergikolle. Ainesosaluettelossa on aina mainittava vakavia allergisia reaktioita aiheuttavat valmistus-, lisä- ja apuaineet. Esimerkiksi kananmuna, maito, soija, manteli, pähkinät, kaura, ohra, ruis ja vehnä mainitaan ainesosaluettelossa omilla nimillään.

Säännöstä on vain muutama poikkeus. Tieteellisesti on todettu, että muutamat ainesosat sisältävät äärimmäisen vähän allergeenia ja siten hyvin epätodennäköisesti aiheuttavat oireita. Tärkeimmät näistä ovat vehnä- ja ohrapohjaiset glukoosisiirapit ja soijaöljy. Näiden lähdettä ei tarvitse ilmoittaa, vaan pakkausmerkinnöissä voi lukea esim. "glukoosisiirappi".

Vilja-allergia ja glukoosisiirappi

Vilja-allergian syynä on herkistyminen viljan sisältämille valkuaisaineille. Vilja-allergiaa voivat aiheuttaa vehnä, ruis, ohra ja kaura. Hoitona on allergiaa aiheuttavan viljan välttäminen. Makeisissamme käytettävä glukoosisiirappi on pääsääntöisesti vehnä- tai maissipohjaista. Emme erittele tuotteiden ainesosaluetteloissa glukoosisiirapin viljoja, koska glukoosisiirapin alkuperä saattaa vaihdella. Pakkausmerkintämme ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n (European Food Safety Authority) ohjeisiin perustuvien Suomen elintarvikeviranomaisten määräysten mukaisia.

Vilja-allerkikolle glukoosisiirappia sisältävä makeinen saattaa kuitenkin aiheuttaa oireita. Sitä vastoin useimmat keliaakikot pystyvät glukoosisiirappia sisältäviä tuotteita syömään.

Makeisissa käytetään usein lisäaineita, esim. aromeja ja väriaineita, jotka saattavat aiheuttaa allergisen reaktion. Cloettan ja Karkkikadun makeisissa ei käytetä atsovärejä. Lisäaineyliherkkyys on paljon harvinaisempaa kuin yleisimmät ruoka-aineallergiat.

Voit ladata Elintaviketurvallisuusviraston EVIRAn tekemän oppaan lisäaineista ja E-koodiavaimen

Diabetes ja makeiset

Diabetes on ryhmä sairauksia, joille kaikille on tyypillistä veren liian suuri glukoosi- eli sokeripitoisuus. Tauti jaetaan perinteisesti kahteen päämuotoon: ykköstyypin eli nuoruustyypin ja kakkostyypin eli aikuistyypin diabetekseen.

Diabeetikko ei tarvitse erityisruokia, vaan hän voi syödä aivan samanlaista terveellistä ruokaa kuin kuka tahansa. Suosittelemme kuitenkin aina neuvottelua hoitavan lääkärin kanssa kunkin makeistuotteen sopivuudesta diabeetikon ruokavalioon.

Kannattaa huomata, että useat sokerimakeiset sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja suklaatuotteet rasvaa. Cloettan valikoimissa on runsaasti sekä sokerittomia että ksylitolilla makeutettuja makeisia. Listan niistä löydät helposti tuote- ja ainesosahaun avulla.