Tietoa tuotteista

E-koodit

Lisäaineet ja E-koodit

Elintarvikkeissa käytetään lisäaineita, koska ne vaikuttavat halutusti tuotteiden ominaisuuksiin, kuten rakenteeseen, makuun, hajuun, ulkonäköön tai säilyvyyteen. Valmistus- ja lisäaineet on mainittu tuotteiden ainesosaluettelossa painon mukaisessa järjestyksessä. Lisäaineet ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. säilöntäaine) lisäksi joko lisäaineen nimellä (sitruunahappo) tai E-koodilla (E330).

E-kirjain koodin edessä tarkoittaa, että lisäaine on EU:n hyväksymä. Kaikki E-koodin saaneet lisäaineet on huolellisesti tutkittuja. Tutkitut lisäaineet on todettu turvalliseksi useissa puolueettomissa tutkimuksissa, ennen kuin ne on hyväksytty käytettäväksi elintarvikkeiden valmistuksessa.

E-koodillisista aineista kaksi kolmasosaa on peräisin luonnosta. Esimerkiksi sakeuttamisaineena käytetty guarkumi (E412) on peräisin puusta ja väriaine betakaroteeni (E160a) tulee porkkanasta.

Monet keskeiset makeisten rakenteeseen ja makuun vaikuttavat aineet ovat saaneet E-koodiluokituksen. Makeutusaineena käytetty ksylitoli (E967) vaikuttaa positiivisesti suun ja korvien terveyteen. Lisäksi esimerkiksi arabikumi (E414) on keskeinen luonnontuote pastillivalmistuksessa. Sitä saattaa olla jopa puolet pastillin painosta. Lääkehiili (E153) värjää salmiakin tummaksi, omenahappo (E269) tuo esiin hedelmämaut ja mehiläisvaha (E901) sekä karnaubavaha (E903) antavat makeiselle kauniin kiiltävän pinnan.

Makeispakkauksen koko rajoittaa ainesosaluettelon pituutta. Pienissä pakkauksissa, kuten pastillirasioissa ja purukumin taskupakkauksissa on tästä syystä käytetty lisäaineiden nimeämiseksi pelkkiä E-koodeja.

Jos E-koodit askarruttavat sinua, voit ladata elintarviketurvallisuusvirasto Eviran E-koodiavaimen tästä.

Atsovärit

Cloettan, Karkkikadun ja Candykingin tuotteissa ei käytetä atsovärejä.

GMO

Edellytämme toimittajiltamme, että kaikki tuotteissamme käytetyt raaka-aineet ovat GMO-vapaita eli tuotteidemme valmistuksessa ei ole käytetty geenimuunneltuja ainesosia. Koko toimitusketjun tulee täyttää tämä vaatimus. Asia todennetaan auditoimalla ja tarvittaessa analysoimalla.

Jaa