Tietoa ksylitolista

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi pikkulasten vanhempien pitäisi syödä ksylitolipurkumia?

Karies eli hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienten lasten äitien säännöllinen ksylitolipurukumin käyttö vähentää merkittävästi kariesta aiheuttavien mutans streptokokki -bakteerien tarttumista äidiltä lapselle. Sama koskee tietysti myös isää ja muita lapsen lähipiiriin kuuluvia, joten koko perheen kannattaa syödä ksylitolia.

Onko purukumin nieleminen haitallista?

Ei ole. Purukumia ei kuitenkaan ole tarkoitettu nieltäväksi. Jos purukumin vahingossa nielaisee, se kulkeutuu suoliston läpi muun ruuan mukana. Heitä käytetty purukumi siististi paperiin käärittynä roskakoriin.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa purukumia?

Lapsi voi alkaa opetella ksylitolituotteiden käyttöä jo 1-1,5 vuoden iässä. Pienille lapsille ksylitolituotteista on sekä iloa että hyötyä. Jo yli yksivuotias lapsi voi pääaterian ja välipalan jälkeen nauttia ksylitolipastillin. Ksylitolipurukumin syömistä voi alkaa harjoitella noin 1,5 - 2 vuoden iässä yhdessä aikuisen kanssa. Pienten lasten ksylitolin käytössä harjoittelu on tärkeää, päivittäin nautittua ksylitolimäärää lisätään pikkuhiljaa. Ksylitolituotteita olisi hyvä käyttää vähintään kolme kertaa päivässä.

Kuinka paljon ksylitolia on syötävä päivässä? 

Tutkimusten mukaan ksylitolin suositeltava päiväannos on 5-10 grammaa jaettuna vähintään kolmeen käyttökertaan. Sopiva määrä on kaksi tyynyä ksylitolipurukumia tai -pastillia 3-5 kertaa päivässä aina aterian tai välipalan jälkeen.

Suositellun 5 gramman annoksen ksylitolia saa esimerkiksi käyttämällä päivittäin 6 tyynyä Jenkki Professional -täysksylitolipurukumia tai 10 tyynyä Jenkki Original -ksylitolipurukumia tai 8 kpl Läkerol Dents -ksylitolipastillia.

Tärkeää ksylitolin vaikutusten kannalta on säännöllinen käyttö. Jo pienikin määrä ksylitolia riittää käynnistämään hampaiden hyvinvointia edistävät vaikutukset.

Miksi koirille ei saa antaa ksylitolia? 

Ksylitolituotteet pitää säilyttää koirien ulottumattomissa! Koirien elimistössä ksylitoli saa aikaan hypoglykeemisen reaktion eli voimakkaan insuliinierityksen. Jo viisi ksylitolipurukumityynyä voi johtaa kymmenkiloisen koiran vakavaan sairastumiseen. Jos epäilet koirasi syöneen ksylitolia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Tuote sisältää purukumin perusmassaa, mistä perusmassa on valmistettu?

Purukumin perusmassa on aine, josta purukumin makeutusaineet ja aromit vapautuvat pureskeltaessa. Perusmassa ei sisällä ravintoaineita, eikä se liukene ruuansulatuksessa. Purukumin perusmassa on sana, jota elintarvikelainsäädäntö määrää käyttämään purukumin ainesosaluettelossa. Se on useamman aineen seos ja seoksen koostumus vaihtelee eri valmistajilla ja eri purukumeissa. Tyypillisiä komponentteja ovat synteettiset kumit, luonnonkumit, puuhartsit, parafiini tai mikrokiteiset vahat, kasviöljy, GMS (glyserylmonostrearaatti) ja täyteaineet (esim. talkki).

Voiko ksylitolipurukumilla korvata hampaiden harjauksen kokonaan? 

Jos haluat säilyttää terveen ja kauniin hymyn, harjaa hampaasi aamuin illoin fluorihammastahnalla, käytä lisäksi hammastikkua tai – lankaa ja syö ksylitolipurukumia tai -pastilleita aina aterian jälkeen. Kiinnitä myös huomiota terveelliseen ravintoon ja käy säännöllisesti hammastarkastuksissa. Ksylitolipurukumin käytöllä ei siis voi korvata hampaiden harjausta.

Mitä eroa on täysksylitolilla ja ksylitolilla?

Täysksylitolia ei ole aineena olemassa. Ksylitolia on yhtä ja samaa, ja sitä voidaan laittaa tuotteisiin eri määriä. Jos tuotteen makeuttamiseen on käytetty ainoastaan ksylitolia, sitä voidaan kutsua täysksylitolituotteeksi. Täysksylitolipurukumityynyssä ei kuitenkaan ole automaattisesti enemmän ksylitolia kuin ns. sekoitepurukumissa, koska myös tuotteen painolla on merkitystä. Esim. yhdessä Jenkki Cube -kuutiossa on enemmän ksylitolia kuin monessa täysksylitolipurukumissa.

Tuotteen ainesosaluettelossa ksylitolipitoisuus on kerrottu prosentteina tuotteen painosta. Siksi ainesosaluettelossa ei voi koskaan lukea ”ksylitolia 100 %”, tuotehan olisi silloin vain pala ksylitolia. Purukumin valmistamisessa täytyy käyttää muitakin ainesosia kuten purukuminperusmassaa ja aromeja. Jenkki Professional on siis makeutettu 100 %:sti ksylitolilla, mutta ksylitolia on n. 65-70 % painosta. Jenkki-purukumien päämakeuttaja on aina ksylitoli ja sitä on yli puolet kaikista makeutusaineista.

Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus (punainen merkki purukumipakkauksessa) on tae laadukkaasta ksylitolituotteesta.

Miksi joissain purukumeissa maku kestää pidempään? 

Kaikkien Jenkki-purukumien päämakeuttaja on aina ksylitoli. Se tarkoittaa, että ksylitolia tulee olla kaikkien makeutusaineiden kokonaismäärästä vähintään puolet. 

Täysksylitolipurukumit, kuten Jenkki Professionalit sisältävät niin paljon ksylitolia, että lisämakeutta ei tarvita. Ksylitolihan on hyvin makeaa, yhtä makeaa kuin sokeri.

Lyhyt, 5-10 minuutin pureskelu antaa riittävän ksylitolisuojan hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi. Kuitenkin monet haluavat jatkaa pureskelua kauemmin. Silloin on olennaista, että purukumin maku säilyy pidempään. Maun keston pidentämisessä auttaa arominvahvenne, kuten asesulfaami K (=E950). 

Jenkki Professionalin sisältämä asesulfaami K ei ole mukana makeuttajana vaan arominvahventeena, määrä on erittäin vähäinen, alle 0,1 % tuotteen painosta. Yksi Jenkki Professional –tyyny painaa 1,3 grammaa. 

Aromivahventeen vaikutuksen huomaa helposti, jos vertaa tavallista Jenkki-purukumia lasten junior -tuotteisiin, joissa aromivahvennetta ei ole. Purukumin maun kesto on keskeinen ominaisuus purukumissa.

Onko ksylitolilla sivuvaikutuksia? 

Hampaille terveellinen päiväannos, eli 5-10 grammaa ksylitolia jaettuna useaan käyttökertaan ei yleensä aiheuta ongelmia edes herkkävatsaisille. 

Ksylitolin sietokyky on yksilöllistä ja saattaa vaihdella jopa samalla ihmisellä eri päivinä. Ksylitoli kuten muutkin sokerialkoholit imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin ja epätäydellisemmin kuin sokeri. Suurina määrinä nautittuna ksylitolilla saattaa olla ohimenevä laksatiivinen vaikutus, eli vatsa menee löysälle tai tulee ilmavaivoja. Tämä vaikutus on helposti vältettävissä nauttimalla ksylitolia riittävän usein pieninä annoksina.

Sopiiko ksylitoli diabeetikoille?

Ksylitoli sopii myös diabeetikoille, koska se imeytyy hitaasti verenkiertoon ja nostaa hitaasti myös verensokeria.

Auttaako ksylitolipurukumi kuivaan suuhun? 

Ksylitolipurukumin säännöllinen käyttö helpottaa kuivan suun tuntemuksia. Kuivasuisuus on vaikea ongelma hammasterveydelle. Kun syljeneritys ehtyy, kariesbakteerien määrä lisääntyy ja hampaiden reikiintymisriski kasvaa moninkertaiseksi. Ksylitolipurukumi on turvallinen, hampaita suojeleva keino lisätä syljeneritystä. Kuivan suun yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.

Aiheuttaako purukumi purentaongelmia?

Purukumin syöminen ei aiheuta ongelmia henkilöille, joilla on terve purenta. Purukumin syöminen 5-10 minuuttia kerrallaan riittää. Ksylitolipastilli on hyvä vaihtoehto purentaongelmaisille.

Kuinka ksylitolipurukumin saa pois vaatteista? 

Purukumilla tahriintuneen vaatteen voi puhdistaa laittamalla sen ensin hetkeksi pakastimeen ja raaputtamalla kovettuneen purukumin pois.

Miten purukumi on parasta hävittää?

Purukumi kannattaa hävittää käärimällä se paperiin ja laittamalla sekajätteeseen. Purukumin voi hävittää myös polttamalla, joten sen voi lajitella myös polttokelpoiseen jätteeseen.

Maatuko purukumi?

Purukumi maatuu, mutta hitaasti. Sen häviäminen luonnosta kestää useita vuosia. Purukumi kannattaa hävittää käärimällä se paperiin ja laittamalla sekajätteeseen. Purukumin voi hävittää myös polttamalla, joten sen voi lajitella myös polttokelpoiseen jätteeseen.

Onko täysksylitolipurukumi parempi kuin tavallinen ksylitolipurukumi?

Mitä enemmän purukumissa on ksylitolia, sitä pienemmällä purkkapalamäärällä saa suositellut 5 grammaa ksylitolia päivässä. Esimerkiksi Jenkki Professional on täysksylitolipurukumi, eli siinä on käytetty makeutusaineena ainoastaan ksylitolia ja jo kuudesta tyynystä saa suositellun päivittäisen ksylitolimäärän.

Jenkki Cube –ksylitolipurukumeissa ksylitolia on 51% painosta. Jo viidestä purkkakuutiosta saat riittävän ksylitolimäärän, vaikka se ei olekaan täysksylitolituote. Yhdessä isohkossa kuutiossa on ksylitolia enemmän kuin täysksylitolipurukumipalassa. Kaikki laadukkaat ksylitolituotteet katkaisevat happohyökkäyksen tehokaasti. Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus (punainen merkki pakkauksessa) on tae laadukkaasta ksylitolituotteesta.

Onko Jenkki-purukumeissa aspartaamia?

Jenkki-purukumit eivät sisällä aspartaamia.


Missä Jenkki-purukumeissa ei ole aromivahventeita?

Jenkki Professional Junior Herra Hakkarainen –täysksylitolipurukumisekoitus on makeutettu yksinomaan ksylitolilla, eikä siinä ole aromivahventeita. Sekoituksessa on makuina mansikka, banaani ja tuttifrutti ja valmistuksessa  on käytetty vain luontaisia värejä ja aromeja.

Jaa