Tietoa ksylitolista

Ksylitolituotteilla parasta hoivaa hampaille

 Kuinka paljon ksylitolia päivittäin?

Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen. Parhaat tulokset saadaan käyttämällä ksylitolituotteita säännöllisesti aterioiden ja välipalojen jälkeen.

Ksylitolin hammasystävällisyys tulee parhaiten esiin purukumissa ja pastillissa, sillä niitä pidetään riittävän pitkään suussa. Molemmat ovat siis yhtä tehokkaita happohyökkäyksen katkaisijoita. Makuvaihtoehtoja on kymmeniä - raikkaan viileistä hedelmäisiin ja karkkimaisiin makuihin. Mikä on sinun suosikkisi?

Ksylitolin käyttösuositus
• Suositeltava ksylitolin päiväannos on 5 grammaa.
• Olennaista on säännöllinen käyttö
• 3 kertaa päivässä 5-10 minuuttia kerrallaan. Mieluiten aina aterian jälkeen!
• Purukumia tai pastilleja – paljon vaihtoehtoja. Tärkeintä on, että jokainen löytää itselleen sopivan laadukkaan tuotteen!

Paljonko on 5 grammaa ksylitolia purkkana ja pastilleina? 

Tuote Ksylitoli-% painosta Tarvittava palamäärä
Jenkki Original -ksylitolipurukumi 35 10
Jenkki Professional -täysksylitolipurukumi 66-71 6
Jenkki Cube -ksylitolipurukumikuutio 51 5
Läkerol Dents -ksylitolipastilli 50 8
Mynthon Xylitol -ksylitolipastilli 50 8
Herra Hakkaraisen täysksylitolipastilli 95 10
Jenkki Professional -täysksylitolipastilli 95 10
 
Hyvä ja huolellinen suuhygienia on suun ja hampaiden parasta hoitoa. Ksylitolituotteet ovat hyvänmakuinen ja helppo tapa täydentää päivittäistä hammashoitoa tai kun suu kaipaa nopeaa raikastusta. Suomen hammaslääkäriliiton suosittelemien ksylitolituotteiden käyttö kuuluu myös viralliseen Käypä hoito –suositukseen.

Ksylitolin käytöstä hyötyy koko perhe

Ksylitolin käyttö on osa päivittäistä hampaiden hoitoa. Se on fiksua myös perheissä, joissa odotetaan perheenlisäystä tai jossa jo on pieniä lapsia. Hyvät tai huonot hampaat eivät periydy. Vaikka äidillä olisi korkea määrä reikiintymistä aiheuttavaa kariesbakteeria syljessään tai itsellä paikatut hampaat, säännöllinen ksylitolin nauttiminen ehkäisee reikiintymistä aiheuttavan bakteerin tarttumista lapseen. Sama koskee tietysti myös isää ja muita lapsen lähipiiriin kuuluvia, joten koko perheen kannattaa hoitaa hampaitaan syömällä ksylitolipurukumia tai pastilleja päivittäin.

Hyöty on pitkäaikaista

Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ja Ylivieskan terveyskeskuksen tekemän Äiti-lapsi -tutkimuksen mukaan reikiintymistä aiheuttavan mutans streptokokki -bakteerin tarttumista lapselle voidaan välttää ksylitolin käytöllä.

Tutkimuksessa Jenkki Professional - täysksylitolipurukumia käyttäneiden äitien lapsilla oli 71-74 % vähemmän reikiä hampaissa kuin vertailuryhmien lapsilla. Tulos saavutetaan, kun täysksylitolipurukumia pureskellaan kolme kertaa päivässä, kaksi tyynyä kerrallaan.

Jos kaksivuotiaalla lapsella ei ole ollenkaan mutans streptokokki -bakteeria suussa, säilyvät hänen hampaansa todennäköisemmin pitkään terveenä. Lapsilla, joiden äidit hoitivat hampaitaan syömällä ksylitolipurukumia lapsen ollessa alle kahden vuoden ikäinen, esiintyi vähemmän kariesta vielä 10-vuotiaana.

Näin huolehdit hampaistasi

• Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla.
 •Käytä hammasvälien puhdistamiseen hammaslankaa, väliharjaa tai hammastikkuja.
• Ota ksylitolipurukumi tai -pastilli aina aterian ja välipalan jälkeen.
• Syö terveellisesti, vältä jatkuvaa napostelua.
• Käytä janojuomana raikasta vettä.
• Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa.

Jaa