Skip To Content
FI

Historia

Purukumin markkinavalloitus Suomessa tapahtui 1951 kun Hellas toi Jenkki-purukumin kauppoihin. Ensimmäinen Jenkki oli kiiltäväpintaiseen "voipaperiin" pakattu palapurukumi. Purukumin jauhamista pidettiin nuorison rumana tapana, josta koulussa sai jälki-istuntoa. Hyvin nopeasti Jenkistä tuli maan eniten myyty purukumi ja sitä se on edelleen tänä päivänä. Jenkki teki sähköisen viestinnän historiaa elokuussa 1957, kun Mainos-TV alkoi lähettää televisiomainoksia. Jenkki-purukumin mainos oli yksi kolmesta ensimmäisellä mainoskatkolla esitetyistä mainoksista. Se sai aikaan Neekeri Jenkin myynnin huikean nousun. Vuosikymmenen lopulla julkaistiin ensimmäinen purukumin mukana tullut keräilysarja, Buffalo Bill ja Jenkki paukkutyynyjen keulakuvaksi nousi legendaarinen Paukku Pave.

1951
Brand history 1951

Jenkki teki sähköisen viestinnän historiaa elokuussa 1957, kun Mainos-TV alkoi lähettää televisiomainoksia.

1957
Timeline history image 1957

Purukumin kulutus viisinkertaistui 60-luvulla. Syynä tähän oli yleinen elintason nousu, makeisten hinnan halventuminen ja purukumin mukana tulleet keräilykuvat. Keräilykärpänen puri lapsiin pahemman kerran nimenomaan Filmitähti Jenkin ansiosta. Kun maailman nuoriso koki Beatles-huuman, Jenkki pysyi menossa mukana ja julkaisi sarjan Beatles- valokuvia nimikirjoituksin. Beatles-Jenkki on kaikkien aikojen eniten myyty Jenkki-keräilysarja. 5-palan Jenkki, eli Pitkä Jenkki, näki päivänvalon 60-luvun alussa. Jenkki osoitti ennakkoluulottomuutta ja kekseliäisyyttä tuomalla markkinoille rypälesokerilla makeutetun Jenkin, C-vitaminoidun Senior Jenkin ja tupakoijille Smoke Jenkin. Jenkki Dentin luvattiin pitävän hampaat valkoisina ja Klorofylli Jenkin raikastavan hengityksen. Keräilykärpänen puri lapsiin pahemman kerran nimenomaan Filmitähti Jenkin ansiosta.

1960
Timline history image 1960

Maailman ensimmäisen ksylitolipurukumin, Xylitol-Jenkin markkinoille tulo vuonna 1975 mullisti koko purukumin mielikuvan. Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen uraauurtavat tutkimukset todistivat, että ksylitolipurukumin säännöllisellä käytöllä voidaan ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Nuorison paheesta tuli salonkikelpoinen terveystuote, ja happohyökkäyksen estäminen syöpyi ihmisten mieliin. Tämä oli myös sitä aikaa, jolloin keräämällä 150 Jenkin pakkausta sai omakseen Jenkki-T-paidan. Ajan suosituimmat popparit, Irwin, Maarit ja Teddy Guitar amerikanrautoineen nähtiin villitsemässä nuorisoa Jenkki-mainoksessa. ”Pure Jenkki” -slogan jäi elämään ihmisten mieliin.

1975
Timeline history image 1975

Xylitol-Jenkin printtimainonnassa tuli tunnetuksi käsite "fiksu tapa". Tästä alkoi ksylitolipurukumin Suomen valloitus.

1977
Timeline history image 1977

Jenkki-valikoima laajenee nuorisoon vetoavilla uusilla mauilla Aitoon kasarihenkeen koululaisia houkuteltiin pureskelemaan pehmeää Yammy Jenkkiä, Neon Jenkkiä ja uutta kanelin makuista Cinnamon Jenkkiä. Jenkki toi markkinoille mustan salmiakinmakuisen purukumin, jonka väri ei tarttunut kieleen eikä hampaisiin. Tarjolla oli myös Avaruus, Kuukivi, Meteoriitti ja Komeetta Jenkkiä. 1987 tarkastettiin uusi väitöskirja, jonka tulokset osoittivat, että ksylitolipurukumin säännöllinen käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä. Myyntiin tulivat purukumirasiat ja –pussit. Vuonna 1988 Xylitol-Jenkki sai ensimmäisenä luvan käyttää Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositusta tuotteissaan.

1987
Pure Jenkki

Jenkki keskittyy vain ksylitolia sisältäviin tuotteisiin. Xylitol-Jenkki valtasi markkinat ja sokeri-Jenkit poistuivat kokonaan kaupoista. Xylitol-Jenkin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuli myyntiin ensimmäinen jättipussi, jossa oli purkkaa peräti 130g. Jenkki paransi pakkauksiensa käyttömukavuutta, sillä Jenkkiä alkoi saada suljettavissa purkkapusseissa.

1995
Uudelleen suljettavat Jenkki-pussit

Vuosituhannen vaihduttua Jenkki täytti 50 vuotta ja uutena juhlavuoden makuna myytiin retrohenkistä Jenkki Bubble Gumia. Sen pussissa komeili tuttu nostalgiahahmo, lätsäpäinen palloa puhaltava purkkapoika.

2001
Jenkki Bubble Gum

EU terveysväite hyväksytään! Täysksylitolipurukumi sai virallisen aseman koko EU:n alueella, kun EU myönsi Cloettan (ent.Leaf) hakemuksesta terveysväitteen täysksylitolipurkalle. Tästä alkoi täysksylitolipurukumin ja Jenkki Professionalin huikea voittokulku.

2009

60-vuotias Jenkki juhli koko vuoden musiikin voimalla. Idols-ohjelmayhteistyö saattoi Jenkin koko kansan huulille. Jenkki-mainosbiisin esittäjä löytyi satojen kokelaiden joukosta virtuaalisessa Jenkki Records -laulukilpailussa, jonka yleisöäänestyksen voitti Tunnoton. Vuoden 2009 uutuus oli jännittävä kaksoismaku-purukumi, vadelman ja lakritsin makuinen Jenkki Twisted. Mainoskampanjan keulahahmona twistasi suomalaisen tanssiopetuksen legendaarinen grand old man, Åke Blomqvis.

2011
Jenkki Records

Project Jenkki -kampanja kannusti nuoria huolehtimaan hampaistaan Vuonna 2014 Project Jenkki –kampanja innosti tuhansia yläkoululaisia pitämään huolta hampaistaan. Laajaa mediahuomiota saaneessa kampanjassa hampaiden hoitamisesta oli tehty hauska nettipelipeli sekä koulujen käyttöön sähköinen oppimateriaali suun terveydestä. Jenkki-purukumipala löysi uuden muodon, kun kauppoihin tulivat Jenkki Cube –kuutiopurukumit. Vuonna 2015, Xylitol-Jenkkin 40 vuotisjuhlien kunniaksi lanseeratttin Jenkki ksylitolisydän –purukumi.

2014
Project Jenkki

Jenkki-purukumipala löysi uuden muodon, kun kauppoihin tulivat Jenkki Cube –kuutiopurukumit. Vuonna 2015, Xylitol-Jenkkin 40 vuotisjuhlien kunniaksi lanseeratttin Jenkki ksylitolisydän –purukumi.

2015
Jenkki Tasty Cube

Jenkki 70 vuotta! Yhteistyö Aseman Lapset ry:n kanssa alkoi. Smilefulness-yhteistyössä teemme hyvää sekä mielen hyvinvoinnille että suun terveydelle, ilon kautta. Tavoitteenamme on katkaista miljoonia happohyökkäyksiä yhdessä! Teemme yhteistyötä erityisesti Aseman Lasten Friends -toiminnan kanssa, joka on mielen hyvinvointia edistävä sekä ahdistusta ja masennusta ennaltaehkäisevä ohjelma. Koulutetut ohjaajat pitävät lapsille ja nuorille ryhmäharjoituksia päiväkodeissa sekä kouluissa. Lahjoitamme Friends –toimintaan purkkapusseja ja pastillirasioita, joissa on ohjeet yksikertaiseen tietoisen läsnäolon hetkeen. Smilefulness-hetkessä otetaan purkka tai pastilli suuhun ja keskitytään juuri meneillään olevaan hetkeen. Suunnataan ajatukset hyvää mieltä ja iloa tuoviin asioihin.

2021
Aseman lapset