Punainen "Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee ksylitolia" –merkki on helppo tapa tunnistaa laadukas ksylitolituote. Yksi suosituskriteereistä on hieman muita tuntemattomampi, mutta sitäkin tärkeämpi. Tuotteet testataan, jotta varmistutaan että kyseinen ksylitolipurkka tai pastilli on varmasti hyväksi hampaille.
Suomen Hammaslääkäriliiton suosituksen saamiseksi jokaisella uudella tuotteella on tehtävä ns. hapontuottopotentiaalitestaus. Testissä varmistetaan, että tuote ei suun olosuhteissa suoritetun testin perusteella aiheuta plakin pH-arvon alenemista hammaskiillettä vaurioittavalle tasolle. Plakin pH-mittaus tehdään suoraan suusta mikroelektrodilla.
Tämän mittauksen tekee riippumaton laboratorio, ei tuotteen valmistaja. Cloettan kaikki ksylitolituotteet testataan Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitoksella, dosentti Eva Söderlingin johtaman testaustiimin toimesta. Vuosittain testataan 10-20 ksylitolituotetta.
Käytännössä jokainen Cloettan uutuusksylitolituote, niin purukumi kuin pastillikin, testataan Hammaslääketieteen laitoksella. Testiin tuleva tutkimushenkilö valmistautuu testiin aika erikoisella tavalla. Hänen täytyy olla pesemättä hampaitaan 2-3 vuorokauden ajan! Parin päivän hammaspesulakko täytyy pitää, jotta hammasplakkia saadaan kasvatettua riittävästi. Testitulos ei ole muuten luotettava.
Testi alkaa parafiinin pureskelulla, jonka jälkeen tutkimushenkilö huuhtelee suunsa ja pureskelee testattavaa ksylitolituotetta, jonka jälkeen hän menee makuulle hoitotuoliin. Testaukseen tarvitaan kaksi testaajaa, kuvassa HLL Aaro Turunen ja erikoislaboratoriomestari Katja Sampalahti.
Mittaus tehdään pienenpienellä elektrodilla koehenkilön ylähampaiden välistä. Mittauksia tehdään useita, hammasvälin lisäksi tehdään kontrollimittaus kielen päältä.
HLL Aaro Turunen tekee mittauksia koehenkilön suusta. Mittauksia tehdään 2-10 minuutin välein vähintään 30 minuuttia.
Tutkimushenkilön sormi pidetään mittauksen ajan suolaliuosta sisältävässä astiassa, jossa on referenssielektrodi. Näin saadaan luotua ”silta” mikroelektrodin ja referenssin välille. Erikoislaboratoriomestari Katja Sampalahti tarkkailee millivolttimittarin lukemia ja kirjaa ne. Millivolttilukemat muutetaan myöhemmin pH-arvoiksi.
Testaus tehdään tavallista hammaslääkärin vastaanottoa muistuttavassa tutkimustilassa.
Mittaus vaatii erityistä tarkkuutta ja ammattitaitoa. Turun yliopistolla hapontuottotestauksia on tehty jo vuodesta 1988 asti. Siellä on siis testattu ihka ensimmäinen Xylitol-Jenkki –purukumikin, joka sai ensimmäisenä luvan käyttää Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositusta. Nykyään Cloettan ksylitolituotteita testataan yleensä kolmesti vuodessa, aina kun uutuuksia tulee markkinoille tai jos vanhojen tuotteiden resepteissä tehdään muutoksia.
Kaikki Cloettan ksylitolituotteet ovat laadukkaita ja tutkittuja:
Katso Suomen Hammaslääkäriliiton laadukkaan ksylitolituotteen kriteerit.
Tutkitusti tehokas ksylitolituote vaikuttaa vain, jos se tulee syödyksi. Olennaista siis on, että jokainen löytää itselleen sellaisen tuotteen, joka sopii omaan makuun. Makuvaihtoehtoja on kymmeniä: viileän raikkaista hedelmäisiin ja karkkimaisiin makuihin. Olkaamme ylpeitä ja iloisia ksylitolituotteista, sillä ne ovat kaikessa arkisuudessaan hieno ja fiksu tapa. Hyvänmakuinen tapa hoitaa hampaita, aina aterian jälkeen!
06.08.2018
Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...
Lue lisää14.05.2018
Suositusta Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteestä on tullut uusi painos! Tarraesitteitä voi tilata vastaanotolle nettiloma...
Lue lisää07.04.2017
Suositun Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteiden painos on valitettavasti väliaikaisesti loppu, mutta uusia tarraesitteitä ...
Lue lisää22.08.2016
Elokuusta 2016 alkaen Sievin kaikissa kouluissa happohyökkäykset katkaistaan kunnan tarjoamilla ksylitolipastilleilla. Mikä hienointa, ksylitolipastil...
Lue lisää