Tupla Maxi ja muut gluteenittomat herkut

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voidakseen paremmin, toisille se on välttämätöntä esimerkiksi keliakian takia. Gluteeniton ruokavalio perustuu gluteenipitoisten viljojen, kuten ruis, vehnä ja ohra ja niitä sisältävien ruokien käytön välttämiseen.

Mitä on gluteeni?
Gluteeni on valkuaisaine, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa, sillä se antaa taikinalle sen sitkon.

Missä makeisissa yleensä on gluteenia?
Lakritsi on tyypillinen makeinen, jonka valmistuksessa käytetään vehnäjauhoja. Lakritsi, liitulaku tai kerroslaku on monessa sekoitepussissa yhtenä makeisena. Jotkut suklaatuotteemme sisältävät keksimuruja, jotka on valmistettu vehnästä.

Vaikka itse makeisen valmistukseen ei käytettäsikään mitään gluteenia sisältävää ainesosaa, samalla valmistuslinjalla voidaan tehdä toista tuotetta, joka sisältää gluteenia. Tästä syystä jotkut tuotteemme saattavat sisältää sitä pieniä määriä.

Miksi Cloettan tuotteissa ei ole gluteeniton-merkkiä?
Gluteenittomien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja koostumusta säädellään Euroopan komission asetuksella. Gluteeniton merkinnän tarkoituksena on auttaa gluteenille intolerantteja henkilöitä tunnistaman ja valitsemaan heille soveltuvia elintarvikkeita. Vaikka gluteeniton merkintä on vapaaehtoinen pakkausmerkintä, pitää  sen aina olla lainsäädännön vaatimusten mukainen eikä merkintä saa olla kuluttajalle hämmentävä tai harhaanjohtava. Tämän takia kaikkia luontaisesti gluteenittomia elintarvikkeita ei voida merkitä gluteenittomiksi, jos ne eivät gluteenittomuuden osalta eroa muista samankaltaisista tuotteista. Esimerkiksi purukumien, sokerittomien ksylitolipastillien tai maitosuklaan pakkauksiin ei voi lisätä gluteeniton merkintää, koska myöskään muut vastaavat tuotteet eivät sisällä gluteenia.

Mistä tiedän onko jossakin tuotteessa gluteenia?
Vaikka pakkauksesta ei löydy erillistä gluteeniton-merkkiä, tunnistat gluteenittoman tuotteen tutustumalla pakkauksesta löytyvään ainesosaluetteloon. Ainesosaluettelosta löydät kaikki tuotteessa käytetyt raaka-aineet, jossa gluteenia sisältävät raaka-aineet ovat muiden allergeenien tavoin aina korostettu joko lihavoituna tai alleviivattuna. Tiedon mahdollisista pienistä gluteenijäämistä löydät myös pakkausmerkinnöistä ainesosaluettelon jälkeen ”saattaa sisältää…” -kohdasta. Jos ainesosaluettelosta tai ”saattaa sisältää…” tiedoissa ei mainita gluteenipitoisia raaka-aineita, ei tuote niitä myöskään sisällä.

Mitkä Cloettan tuotteet eivät sisällä gluteenia?
Nettisivuillamme olevan tuote- ja ainesosahaun avulla pystyt helposti etsimään tuotteet, joissa on gluteenia vähemmän kuin 20 mg/kg. Gluteenittoman tuotteen määritelmä on annettu Euroopan komission asetuksessa.

Muista kuitenkin tarkistaa tuotetiedot aina myös pakkauksesta!

Miksi arvo on juuri 20 mg/kg?
Gluteenittoman tuotteen määritelmä on annettu Euroopan komission asetuksessa 828/2014, joka puolestaan pohjautuu maailmanlaajuiseen codex standardiin 118–1979.
Absoluuttinen 0-arvo ei yleensä todellisuudessa ole mahdollinen. 20 ppm:n gluteenipitoisuutta pidetään kuluttajille turvallisena raja-arvona.

Tässä esimerkkejä tuotteistamme, jotka eivät sisällä gluteenia:

  • Jenkki-purukumit ja -pastillit
  • Aakkoset Aito & Hedelmäinen -karkkipussit
  • Tupla Maxi ja Tupla KingSize
  • Kick- ja Lakrisal-patukat
  • Royal-suklaat (uudet ja vanhat)
  • Läkerol Dents ja Herra Hakkarainen -pastillit

Tuotehaun avulla löydät tarkemman listan

18.08.2021

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Aakkoset Aito & Hedelmäinen ja muut Cloettan vegaaniset tuotteet

20.10.2021

Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...

Lue lisää

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

08.09.2021

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...

Lue lisää

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää

Tutustu näihin tuotteisiin

Suklaatuotteet 50g
Suklaatuotteet 48g