Hampaiden hyvinvointia voi edistää myös syömällä. Tiesitkö, että on paljon ruoka-aineita, joiden syömisestä hampaat hyötyvät? Siis tuttujen ksylitolituotteiden lisäksi. Tässä muutama vinkki!
Porkkana on mahtava hampaidenhoitoeväs! Se sisältää paljon A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Erityisen tärkeä A-vitamiini on näkökyvyn kannalta, mutta hampaiden kannalta etu tässä pirteän värisessä juureksessa on kuitenkin sen rouskuva rakenne. Hampaat hyötyvät pureskelusta ja etenkin pureskelua seuraavasta syljen erityksen lisääntymisestä.
Sylki onkin hampaiden tärkein puolustaja ja porkkanaa popsimalla saa sopivasti potkittua suun luonnollista suojamekanismia käyntiin.
Myös näkkileipää tai muuta kovaa leipää kannattaa rouskutella samasta syystä. Hampaat pitävät työstä!
Kuorruttamattomat pähkinät eivät aiheuta happohyökkäystä, päinvastoin! Pähkinät sopivatkin mainiosti naposteluun ja välipaloiksi. Suomalaisen Ravitsemussuosituksen mukaan pähkinöitä, manteleita ja siemeniä olisi hyvä syödä noin 30 grammaa päivässä eli n. 200-250 g viikossa.
Vesi on paras janojuoma. Fakta, joka taotaan jokaisen päähän jo lapsena. Tiesitkö, että myös hiilihapotettu vesi on turvallista purukalustolle. Pelkkä hiilihapotus ei tee vedestä hampaiden vihollista, mutta makuvesien kohdalla kannattaa olla tarkkana. Niihin on usein lisätty hiilihapon lisäksi hedelmämehuja tai hedelmähappoja, joiden happamuus ei tietenkään ole hyväksi hampaille. Makuvesissä voi olla mukana myös hedelmäsokeria, josta suun bakteerit pystyvät tekemään happohyökkäyksen. Eli tavallinen kraanavesi ja perus hiilihappovesi ovat parhaita.
Kovan juustopalan nakertaminen aterian jälkeen katkaisee myös happohyökkäyksen. Toisaalta juustopalan kantaminen käsilaukussa tai taskussa on melko hankalaa.
Helppo ja tuttu tapa hoitaa hampaita aterioiden välillä on tietysti ksyltolipurukumi tai pastillit. Niitä on helppo pitää mukana ja makujakin on joka lähtöön!
Tutkimusten mukaan ksylitolin hammasystävällisten vaikutusten saavuttamisesta oleellista on säännöllisyys. On tärkeää, että jokainen löytää itselleen sopivat ksylitolituotteet, jotta ksylitolin käyttö on päivittäistä ja miellyttävää.
Käytännössä 3-5 käyttökertaa päivässä takaa riittävän ksylitolimäärän (5 grammaa). Makuvaihtoehtoja on kymmeniä - raikkaan viileistä hedelmäisiin ja karkkimaisiin makuihin. Maistelemalla ja kokeilemalla löydät omat suosikkisi!
20.10.2021
Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...
Lue lisää08.09.2021
Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...
Lue lisää18.08.2021
Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...
Lue lisää04.05.2021
Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...
Lue lisää