Sievissä myös lukiolaisille ksylitolipastillit aina aterian jälkeen

Milla Vihanto, ksylitolitiedottaja

Elokuusta 2016 alkaen Sievin kaikissa kouluissa happohyökkäykset katkaistaan kunnan tarjoamilla ksylitolipastilleilla. Mikä hienointa, ksylitolipastillien jakelusta pääsevät nauttimaan esikoululaisten sekä  ala- ja yläkoululaisten lisäksi myös lukiolaiset.

Idea hampaiden hoidon kampanjointiin lähti Kiiskilän koululta. Opettaja Kari Honkala oli oppilaiden kanssa keskustellessaan huomannut, että osalla lapsista hampaiden harjaus oli retuperällä ja osa jopa kehuskeli, ettei ollut harjannut hampaita viikkoihin. Opettaja otti yhteyttä Sievin kuntaan ja hammashoitolaan, jonka jälkeen  yhdessä päätettiin tarttua toimeen positiivisella ja kannustavalla otteella.

Sievin kunnanjohtaja Janne Tervo ja koulutoimen johtaja Matti Saarenpää innostuivat ja lähtivät viemään asiaa eteenpäin. Keväällä idean syntymisen jälkeen päästiin tekemään hankinta ja nyt elokuussa annostelijat pastilleineen olivatkin valmiina koulujen alkaessa.

- Ksylitolihan on iloinen asia! Hehkuttaa suuhygienisti Kaisu Polet Sievin hammashoitolasta.  Ksylitolipastillien avulla hampaat ja hampaiden hoito pysyvät mielessä pitkin päivää. Harjaus ja ksylitolin käyttö pitäisi kuulua koululaisilla ihan jokaiseen päivään, siksi otimme avuksi keskitetyn ksylitolipastillien jaon.

- Läkerol Dents –ksylitolipastillit olivat meille selkeä valinta. Ne olivat käytössä aiemmin jo Sievin päiväkodeissa  ja koko peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella  ja ne sopivat loistavasti koululaisille. Pastilli pysyy pitkään suussa ja korkea ksylitolimäärä takaa hyvän happohyökkäyksen katkaisun, taustoittaa Kaisu Polet.

Ksylitoli on osa kokonaisvaltaista suun hoitoa

Toki lapset ja nuoret käyvät jatkossakin säännöllisesti hammashoitolassa ja suuhygienisti vierailee myös kouluilla puhumassa suun ja hampaiden hoidosta, mutta ksylitolipastillit hoitavat hymyjä päivittäin kouluruokailun yhteydessä.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Sievin kunnassa on esi – ja perusopetuksessa noin 950 lasta ja lukiolaisia noin 100. Pienessä, noin 5000 asukkaan kunnassa pastillit toimitetaan kunnan keskuskeittiölle, josta ne kuljetetaan normaalien ruokatoimitusten mukana sivukylien kouluille. Asiasta kerrottiin paikallislehdessä jo kesän alussa ja nyt syksyllä koulun alkaessa vielä uudemman kerran.

Hyviä käytännön vinkkejä kollegalta

Suuhygienisti Kaisu Polet on toiminut Sievissä pastillien jakamisen puuhanaisena. Sievi kuuluu peruspalvelukuntayhtymä Kallioon, joka vastaa alueen SOTE-palvelujen  järjestämisestä. Kallion alueella ksylitolipastillien jakoa on hoidettu keskitetysti päivähoitoikäisille jo useamman vuoden ajan.

- Ylivieskasta hammashoitaja Kirsi Nukarilta saimme hyviä vinkkejä! Kirsi on hoitanut ksylitolipastillit koko Kallion alueen päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon. Alkuun tämä vaatii hiukan vaivaa, mutta sen jälkeen lähtee rullaamaan omalla painollaan.

- Sievissä pastillit toimitettiin hyvissä ajoin ennen koulun alkua keskuskeittiölle. Pastillien jako keittiöllä oli helppo homma, koska ne oli jo Cloettalla merkattu selvästi koulujen mukaan meiltä tuleen toiveen mukaisesti, tarkentaa Kaisu. 

 

22.08.2016

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

11.04.2019

Herra Hakkaraisen tarraesitteiden painos on valitettavasti loppunut, niitä ei siis voida tällä hetkellä toimittaa. Pahoittelut! Ensi vuonna niitä pain...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää

Iloista tarrapuuhaa lapsille

14.05.2018

Suositusta Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteestä on tullut uusi painos! Tarraesitteitä voi tilata vastaanotolle nettiloma...

Lue lisää

Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku

07.04.2017

Suositun Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteiden painos on valitettavasti väliaikaisesti loppu, mutta uusia tarraesitteitä ...

Lue lisää