Tiesitkö, että monilla pähkinöillä on terveysvaikutuksia, mutta osa pähkinöiksi kutustuista kasveista ei itse asiassa ole pähkinöitä lainkaan? Virallisissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissakin suositellaan pähkinöitä ja siemeniä syötävän noin kourallinen päivässä.
Pähkinöiksi kutsutaan monenlaisten kasvien siemeniä. Osa pähkinöistä on kovakuorisia, yksisoluisia hedelmiä, kuten hassel- ja cashewpähkinät. Jotkut syötävät pähkinät ovat itse asiassa hedelmän ytimiä, kuten saksanpähkinät. Toiset taas ovat siemeniä, kuten pistaasipähkinät tai palkokasveja, kuten maapähkinät.
Yhteistä kaikille pähkinöille on kuitenkin se, että ne sisältävät runsaasti terveellistä pehmeää rasvaa, proteiinia ja kuitua sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Pähkinöitä suositellaankin syötävän noin 30 grammaa, eli pari ruokalusikallista päivässä. Pähkinät täyttävät mukavasti ja pitävät pitkään kylläisenä, koska niissä on paljon ravintokuituja. Sen lisäksi saat niistä kasviproteiineja ja hyvänlaatuisia, tyydyttymättömiä rasvoja.
Vinkkejä pähkinöiden käyttöön
Pähkinät on helppo ottaa mukaan, kun tarvitset nopean ja terveellisen välipalan.
Natural Mix 70 g laadukas sekoitus paahtamattomia ja paahdettuja sekä suolaamattomia pähkinöitä ja siemeniä
Natural Cashew 70g pikkupussi isoja, paahtamattomia cashew-pähkinöitä
Sporty Mix 70g sekoitus energiaa antavia pähkinöitä sekä kuivattuja karpaloita, mustikoita ja rusinoita
Alla vielä tarkemmin juttua maapähkinästä, cashewpähkinästä ja hasselpähkinästä.
Maapähkinä
Maailman suosituin pähkinä – maapähkinä – ei ole oikeastaan pähkinä olenkaan, vaan herneen sukuinen palkokasvi. Maapähkinä on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se kasvaa nimensä mukaisesti maanpinnan alla. Maapähkinäpelto muistuttaakin itse asiassa hyvin paljon perunapeltoa.
Maapähkinä sisältää pähkinöistä eniten proteiinia ja runsaasti myös kuitua. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi kasvissyöjän ruokavalioon. Maapähkinä on hyvä E-vitamiinin ja B-ryhmän vitamiinien lähde. Niasiinipitoinen maapähkinä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.
Cashewpähkinä
Cashewpähkinä on pehmeä ja täyteläisen makuinen. Se kasvaa munuaispuussa, jonka hedelmän perään pähkinä kasvaa. Munuaispuun hedelmästä sisältää runsaasti C-vitamiinia ja siitä valmistetaan terveellistä mehua. Tärkeimmät tuotantoalueet sijaitsevat Intiassa, Vietnamissa, Brasiliassa ja Indonesiassa.
Cashewpähkinät sisältävät pähkinöitä eniten rautaa ja sinkkiä, sen lisäksi siinä on jodia, fosforia ja magnesiumia. Cashewpähkinöiden sisältämä sinkki edistää ihoa, kynsiä, hiuksia ja näköä pysymään normaaleina.
Hasselpähkinä
Hasselpähkinä on laajalti ympäri Eurooppaa kasvavan isopähkinäpensaan pähkinä. Sen tärkeimpiä viljelysalueita ovat Turkki, Italia ja Yhdysvallat. Pähkinäpensas voi olla jopa tuhat vuotta vanha. Pähkinäpensaiden pähkinöitä on käytetty ihmisravinnoksi jo kivikaudella.
Hasselpähkinä on voimakkaanmakuinen ja rasvainen pähkinä. Se sisältää pähkinöistä eniten kuitua. Lisäksi siinä on runsaasti proteiinia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia, sinkkiä, tiamiinia ja E-vitamiinia. Aikoinaan hasselpähkinän uskottiin parantavan impotenssia ja estävän kaljuuntumista.
Tutustu Nutisal-pähkinävalikoimaan >>
20.10.2021
Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...
Lue lisää29.09.2021
Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii tekoja meiltä kaikilta. Cloetta on sitoutunut toiminnassaan noudattamaan tieteeseen perustuvia ilmastotavoitteita (S...
Lue lisää08.09.2021
Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...
Lue lisää18.08.2021
Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...
Lue lisää