Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

Milla Vihanto, ksylitolitiedottaja

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ovat parhaita minkäkin ikäisille. Ja mitä eroa pastilleissa oikein on?

Tässä lyhyt muistilista tärkeimmistä laadukkaan ksylitolituotteen kriteereistä. Lista on tehty helpottamaan ksylitolipastillien valintaa kotiin tai päivähoitoon. Purkkaan pätevät samat säännöt mutta keskityn tällä kertaa pastilleihin, koska ne ovat pienten lasten arjessa ja varsinkin päivähoidossa helpoin tapa taistella happohyökkäyksiä vastaan.

 1. Varmista että tuotteella on Suomen Hammaslääkäriliiton suositus

Suomen Hammaslääkäriliitto antaa suosituksen vain tuotekohtaisen tarkastelun perusteella. Siksi Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus on luotettava tae laadukkaasta ksylitolipastillista. Merkki takaa, että tuotteessa on riittävä määrä ksylitolia ja tuote on myös testattu riippumattoman laboratorion toimesta.

 

  1. Tuote ei saa sisältää sokeria

Kuulostaa uskomattomalta, mutta Suomessakin on markkinoilla ksylitolipastilleja, jotka sisältävät sokeria. Sokeria voi tulla tuotteeseen, jos makeuttamiseen käytetään luonnonmarjoja tai lakritsijuurta. Kannattaa siis olla tarkkana ja katsoa ksylitolipastillin ravintoarvotaulukkoa.

Ksylitolituotteen ravintoarvotaulukossa sokerin arvon pitää olla aina nolla. Jos arvo on esimerkiksi 1,8g per 100 g, tuote ei saisi Hammaslääkäriliiton suositusta, koska pienikin määrä sokeria voi häiritä ksylitolin toimintaa.

  1. Tuote ei saa sisältää sitruunahappoa

Hedelmänmakuisissa pastilleissa voi joskus olla pieni määrä omenahappoa, koska sen käyttö vahvistaa ja raikastaa hedelmän makua. Omenahapon määrä on kuitenkin tarkkaan säädelty, jotta tuote on varmasti hampaille turvallinen. Omenahappo on siis turvallinen aine ainesosaluettelossa, jos tuotteessa on Hammaslääkäriliiton suositusmerkki.

Sitruunahappo on kokonaan kielletty, koska se tekee tuotteesta liian happaman. Jos tuotteen ainesosaluettelosta löytyy sana sitruunahappo tai E330, niin silloin pastillia ei voi kutsua hammasystävälliseksi. Ksylitolipastillien käytöllähän on tarkoitus taistella happoja vastaan, ei tuoda niitä.

  1. Muista säännöllinen käyttö!

Tässä tärkeimmät muistettavat asiat. Lasten ksylitolipastillien käytössä olennaista on säännöllinen käyttö ja pastillien syönnin oikea ajoitus. Happohyökkäys vaanii hampaita aina syönnin tai juonnin jälkeen, joten pastillit olisikin hyvä nauttia heti aterian jälkeen. Kotona pastillit on hyvä pitää näkyvillä keittiössä, jotta ne muistetaan ottaa joka päivä! Ja on pastillien käyttäjä sitten lapsi tai aikuinen, tärkeä valintakriteeri on maku. Valitkaa siis arkeenne teidän makunystyröillenne sopivia pastilleja!

Päivähoidossa kannattaa tehdä koko päiväkodin tai ryhmän kanssa tehdä yhteistilaus, yhden lapsen ksylitolipastillit maksavat noin 7 euroa vuodessa, jos päivähoitopäivien aika tarjotaan 2 pastillia päivässä. Tilaus on helppo tehdä verkkokaupassamme osoitteessa ksylitolikauppa.fi tai puhelimitse soittamalla asiakaspalveluumme puh. 0800-153 231  (ark. klo 8-16 ) Otathan yhteyttä, autamme mielellämme!

06.08.2018

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

11.04.2019

Herra Hakkaraisen tarraesitteiden painos on valitettavasti loppunut, niitä ei siis voida tällä hetkellä toimittaa. Pahoittelut! Ensi vuonna niitä pain...

Lue lisää

Iloista tarrapuuhaa lapsille

14.05.2018

Suositusta Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteestä on tullut uusi painos! Tarraesitteitä voi tilata vastaanotolle nettiloma...

Lue lisää

Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku

07.04.2017

Suositun Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteiden painos on valitettavasti väliaikaisesti loppu, mutta uusia tarraesitteitä ...

Lue lisää

Sievissä myös lukiolaisille ksylitolipastillit aina aterian jälkeen

22.08.2016

Elokuusta 2016 alkaen Sievin kaikissa kouluissa happohyökkäykset katkaistaan kunnan tarjoamilla ksylitolipastilleilla. Mikä hienointa, ksylitolipastil...

Lue lisää