Mistä muistat Xylitol-Jenkin?

Milla Vihanto, ksylitolitiedottaja

Xylitol-Jenkki ja suomalainen ksylitolitutkimus täyttää tänä vuonna 40. Olen tietääkseni maailman ainoa suuhygienisti, joka toimii ksylitolitiedottajan tittelillä. Tapaan vuosittain useita satoja terveysalan ammattilaisia. Yksi hauskimmista työtehtävistäni on luennoida ksylitolista hammaslääkäreiksi ja suuhygienisteiksi opiskeleville nuorille.

 

Viime luennolla oli mukana yli 60 innokasta suuhygienistiopiskelijaa. Kuten monesti aiemminkin, aloitin kertomalla omat ensimuistoni ksylitolitiedotuksesta. Muistan meinaan elävästi Piikkiön hammashoitolan myrkynvihreät seinät ja siellä olleen punaisen Xylitol-Jenkki –julisteen.

Kuulijoillani, näillä innokkailla tulevaisuuden hammasammattilaisilla ei ollut samanlaisia muistoja. Heistä suurin osa, reilusti yli puolet eli noin 40 oli syntynyt vasta 90-luvulla. Ei heillä voikaan olla enää samanlaisia muistoja ksylitolin kulta-ajoista 70- tai 80-luvulta, ajalta jolloin kaikki suomalaiset olivat kansakuntana yhtä ylpeitä ja innoissaan ksylitolitutkimuksesta.

Toisaalta he ovat syntyneet ajalla, jolloin ksylitoli on jo tullut osaksi suomalaisten arkea. Ksylitolipurkkaa tai pastilleja on ollut tarjolla jokaisessa kodissa ja päiväkodissa, lisäksi hammashoitolassa asiasta on juteltu vuosittain. Happohyökkäys ja sen katkaisu on tuttua kaikille. Nämä nuoret jakavat muistoja ja ajatuksia arjestaan nykyään yhä enemmän kuvina.

Tiesitkö, että ksylitoliasiaa löytyy myös Instagramissa @xylitoljenkki –sivulta sekä Facebookista www.facebook.com/jenkki . #Jenkkihetki –kuvakisassa joka kuukausi arvotaan maistuva ksylitolipalkinto! Toki niitä ksylitolijulisteitakin edelleen painetaan ja niitä voi edelleen ihailla hammashoitoloiden ja neuvoloiden seinillä. Hyvä niin!

Tapasin hiljakkoin myös pitkänlinjan ksylitolitutkijan, Oulun yliopiston hammaslääketieteen tohtorin Marja-Liisa Laitalan. Hän opettaa puolet viikosta hammaslääkäriopiskelijoita yliopistolla ja toisen puolen viikosta hän toimii suun terveydenhuollossa ylihammaslääkärinä Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa (PPKY Kallio vastaa terveyspalveluista Ylivieskassa, Nivalassa, Alavieskassa ja Sievissä).

Ylivieskaa voidaan perustellusti kutsua Suomen toiseksi ksylitolipitäjäksi. Uraauurtavat ns. Turun Sokeritutkimuksethan tehtiin Turun yliopiston hammaslääketieteenlaitoksella ja myös maailman ensimmäiset Xylitol-Jenkki purukumityynyt tehtiin Turussa. Ylivieskassa on tehty myös useita pitkiä ksylitolitutkimuksia mm. dosentti Eva Söderlingin ja lääkintöneuvos Pauli Isokankaan johdolla, siksi Ylivieskaa voisikin kutsua leikkisästi myös ”Ksylivieskaksi”.

Äiti-lapsi –tutkimuksessa mukana olleet lapset ovat syntyneet vuonna 1991 eli heillä voi osalla olla jo omiakin lapsia!” , naurahtaa Marja-Liisa, joka itse teki väitöskirjan äiti-lapsi –tutkimuksen jatkotutkimuksena. Hänellä on siis muistoja ksylitolitutkimuksista useamman vuoden ajalta, ja varmasti todella monella muullakin ylivieskalaisella!

40 on kunnioitettava ikä. Ksylitolin juhlavuoden aikana on tietysti tarkoitus juhlistaa itse innovaatiota, ksylitolia ja sen hammasystävällisiä vaikutuksia, mutta se on myös mitä mainion kohta herätellä omia ensimmäisiä muistoja ksylitolipurkasta. Meillä jokaisella on varmasti erilaisia muistoja. Mitä sinulle tulee mieleen Xylitol-Jenkistä? Muistatko lempimakuja lapsuudesta tai mahdollisesti jonkun hauskan sattumuksen vuosien varrelta? Oletko itse ollut mukana ksylitolitutkimuksessa?

Psst! Jenkin historiasta ja 40-vuotisjuhlavuodesta voit lukea lisää myös toisesta blogipostauksesta.

02.02.2015

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

11.04.2019

Herra Hakkaraisen tarraesitteiden painos on valitettavasti loppunut, niitä ei siis voida tällä hetkellä toimittaa. Pahoittelut! Ensi vuonna niitä pain...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää

Iloista tarrapuuhaa lapsille

14.05.2018

Suositusta Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteestä on tullut uusi painos! Tarraesitteitä voi tilata vastaanotolle nettiloma...

Lue lisää

Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku

07.04.2017

Suositun Herra Hakkaraisen iloisten hymyjen ksylitolipolku -tarraesitteiden painos on valitettavasti väliaikaisesti loppu, mutta uusia tarraesitteitä ...

Lue lisää