Lasten makuraati valitsi Lempäälän ksylitolipastillit

Milla Vihanto, ksylitolitiedottaja

Maaliskuusta 2015 lähtien Lempäälässä varhaiskasvatuksen piirissä olevat lapset ovat katkaisseet happohyökkäyksen aina syönnin jälkeen Läkerol Dents –ksylitolipastilleilla. Päätökseen ratkaisevasti vaikutti erittäin kriittinen ja suorapuheinen porukka eli lapset itse.

Lempäälässä päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on noin 1200 lasta. Lempäälän kunnassa osallisuus ja osallistaminen on pyritty tuomaan osaksi kaikkea kunnan päätöksen tekoa. Varhaiskasvatuksessa se tuli osaksi ksylitolipastillien hankintaa makuraadin muodossa.

Ksylitolin käyttö oli suurimmalle osalle lapsista tuttua jo ennestään, mutta nyt pastillit kustannetaan kunnan budjetista ja hankitaan keskitetysti. Aikaisemmin vanhemmat olivat huolehtineet jokaiselle lapselle omat pastillipurkit päivähoitoon.

Vain otettu pastilli toimii

- Totesimme, että on todella tärkeää, että valitsemme sellaiset ksylitolipastillit, joista lapset tykkäävät. Vain otettu pastilli auttaa, Elina Savilahti Lempäälän varhaiskasvatuspalveluista kertoo.

Itse makutestiin osallistui neljä päiväkotiryhmää eli 78 lasta. Testiä varten ksylitolipastillit oli poistettu myyntipakkauksista ja laitettu läpinäkyviin purkkeihin. Näin haluttiin varmistua, että testissä todella maku ratkaisee, ei esimerkiksi pakkauksen päällä oleva kuva.

Kumpi pastilli on kivempi syödä ja miksi?

Ksylitolipastillien makutestissä päiväkodin aikuisilla oli vain kirjurin rooli, he eivät saaneet johdatella lapsia vastauksissa. Lapsia kannustettiin sanomaan oma mielipide, eikä esimerkiksi kaverin vastausta saanut kuunnella.

Tässä asiantuntevan makuraadin eli lasten perusteluja Läkerol Dents –ksylitolipastillin valinnalle. Kysymys kuului: Kumpi pastilli on kivempi syödä ja miksi?

”Se oli parempi ku sitä voi pureskella.”

”Sitä ei niin helposti nielase mun mahaan.”

”Tykkään pureskella, se on kivaa.”

”Se oli tositositosi hyvä.”

Vaikka vanha sanonta kuuluu, että totuus kuuluu lasten suusta, eivät lapset hankintapäätöstä sentään ihan keskenään tehneet.  

Ksylitolipastillien käytön tarpeellisuutta ja halukkuutta keskitettyyn pastillien jakoon käsiteltiin Lempäälässä ns. Osallisuusfoorumissa, jossa oli mukana viisitoista lasten vanhempaa. Heidän tukensa hankkeelle oli selkeä. Myös Cloettan tutkimuksen mukaan suomalaisten vanhempien luotto ksylitoliin on vahva, 98 % alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmista pitää ksylitolituotteita lasten hampaiden hyvinvoinnin kannalta tärkeinä tai erittäin tärkeinä. Lapsille halutaan tehdä ksylitolituotteiden käytöstä rutiini jo pienestä pitäen.

- Makutesti oli helppo ja nopea toteuttaa. Teimme käytännön varmistuksen, että ksylitolin hyödyt todella tulevat osaksi päiväkotien ja perhepäivähoidossa olevien lasten arkea, tiivistää Elina Savilahti hymyillen.

Kuntien ja päiväkotien keskitetyssä ksylitolipastillien jakelussa kätevä käytännön apu on pastillilaskuri (http://www.ksylitolikauppa.fi/pastillilaskuri) Sen avulla pääsee hyvin alkuun kokonaishankintaa suunniteltaessa. Ksylitolin käytöstä päiväkodeissa on paljon lisätietoa myös www.xylitol.net –sivustolla. Autamme mielellämme kaikissa ksylitoliin liittyvissä asioissa!

30.03.2015

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteiden uusi painos on saapunut ja niitä voi taas tilata vastaanotoille xylitol.net -ammattilaissivuston kautta.A5-kokoisen ...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää

Sievissä myös lukiolaisille ksylitolipastillit aina aterian jälkeen

22.08.2016

Elokuusta 2016 alkaen Sievin kaikissa kouluissa happohyökkäykset katkaistaan kunnan tarjoamilla ksylitolipastilleilla. Mikä hienointa, ksylitolipastil...

Lue lisää

Soutaen kohti voittoa!

16.05.2016

Soutajat Antti Kilpeläinen ja Joel Naukkarinen ovat kovia soutamaan, mutta myös vannoutuneita ksylitolipurkan syöjiä. Tiukka urheilijan elämä vaatii ...

Lue lisää