Happohyökkäykset kuriin päiväkodeissa – case: Vaasa

Milla Vihanto, ksylitolitiedottaja

Suomalaiset luottavat ksylitoliin vakaasti. Kyselyn mukaan lapsiperheiden äidit ja isät ovat sitä mieltä, että ksylitoli on tärkeä osa pienten hymyjen hoitoa. Eri puolilla Suomea kunnissa on paljon erilaisia käytäntöjä päiväkotien ksylitolipastillien hankkimisessa. Osassa pastillit tilaa vanhempainyhdistys, osassa jokaisella lapsella on oma nimikkopurkki, jota vanhemmat tasaisin väliajoin täydentävät.

Vaasassa kaikki 3-6- vuotiaat lapset nappaavat kaupungin hammashuollon tarjoaman ksylitolipastillin aina aterian jälkeen.

- Pastilli annetaan aina aamupalan, lounaan ja välipalan jälkeen, kertoo Vaasan johtava ylihammaslääkäri Katri Palo, joka oli polkaisemassa toimintaa käyntiin vuonna 2011. Ensimmäisen vuoden pastillit saimme hankittua paikallisen Haglundin säätiön varoin, ja siitä eteenpäin hankinta on kuulunut hammashuollon budjettiin.

Käytännössä yhteistyötä on tehty tiiviisti varhaiskasvatuksen henkilökunnan kanssa, jotta on saatu päiväkotien lapsimäärät ja toimitusosoitteet kohdalleen.

- Alussa työtä oli suunnittelussa, yhteydenotoissa yms., mutta jatkossa homma on ollut helppoa, kun olemme voineet käyttää samoja pohjia, naurahtaa asioita käytännössä pyörittävä ylihammaslääkäri Hanna Kangasmaa. Excel-taulukoiden päivittämistä ja tarkistamista tehdään kahdesti vuodessa ja pastillilaatikot toimitetaan suoraan päiväkoteihin ja ryhmäperhepäivähoitopaikkoihin. Ensimmäisen vuoden jälkeen tämä on ollut tosi helppoa ja vaivatonta, Hanna jatkaa.

 

Päivähoidossa ksylitolipastilleilla opetetaan lapsille pienestä pitäen hyvää tapaa. Tällä halutaan edistää 3-6 –vuotaiden lasten hammasterveytta hyvän makuisella tavalla. Kokemukset ovat todella hyviä! toteavat vaasalaiset hammaslääkärit Hanna Kangasmaa (vas.) ja Katri Palo yhdestä suusta.

Lasten vanhemmille jaettavissa infopapereissa on helppoa kerrata ksylitolitiedon lisäksi myös muita lasten hammashoidon asioita. Vaasassa kirje tehtiin sekä suomeksi että ruotsiksi.

- Päivähoidon henkilökunnan palaute on ollut todella positiivista. Pastillien jakaminen koetaan tärkeäksi asiaksi, joka sopii päivähoidon arkeen. Se on hieno juttu! toteavat Hanna ja Katri yhdessä.

Äitien ja isien yhteydenotot ksylitoliasioissa ovat yleensä liittyneet lasten allergioihin ja muutamilta vanhemmilta on tullut kyselyjä siitä, että voisiko kaupunki kustantaa myös alle 3-vuotiaiden pastillit. Vaasalaiset vanhemmat ovat siis enemmän kuin ksylitolimyönteisiä.

Kunnissa pohditaan usein ksylitolipastillien kustannuksia ja sitä, minkä hallintokunnan alle tällainen hankinta kuuluu. Käytäntöjä on monia. Osassa kuntia hankinnan tekee vuorotellen kouluterveydenhuolto, ruokahuolto ja hammashuolto. Vaasassa kustannuksista vastaa yksin hammashuolto. Suurta lovea ksylitolipastillien hankita ei kunnan budjettiin kuitenkaan tee.

Hanna ja Katri keksivät hyvän rinnastuksen, joka varsinkin hammashuollon hankintoja tekevälle on tuttu:

- Tämän kokoisen kaupungin pastillit maksavat suunnilleen saman verran kuin yksi hammaslääkärin hoitotuoli laitteineen. Yhtä lasta kohden kustannus on noin 8 euroa.

Lopuksi vielä käytännön vinkki pastillihankintaa suunnitteleville.

- Suosittelen, että tilatessa kerää yhteen taulukkoon päivähoitopaikat yksiköittäin, tarvittavat pastillimäärät, annostelijat ja tietysti yhteyshenkilöt sekä osoitteet. Tämän taulukon perusteella pastillit voidaan toimittaa suoraan päiväkoteihin. Mitään välivarastointia hammashuollon omissa tiloissa ei silloin tarvita ja kaikki toimipisteet saavat pastillit yhtä aikaa, Hanna vinkkaa.

Vaasan pastillit lukuina

  • asukkaita kaupungissa 66 321
  • 3-6 -vuotiaita lapsia päivähoidossa 2561
  • päiväkoteja 48
  • ryhmäperhepäivähoitopaikkoja 19
  • perhepäivähoitajia 74
  • ksylitolipastilleja vuodessa 1 471 960
01.10.2014

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Titaanidioksidi pois Cloettan tuotteista

08.09.2021

Cloetta poistaa titaanidioksidin kaikista tuotteistaan. Päätöksen taustalla on EFSAN (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) arvio titaanidioks...

Lue lisää

Tupla Maxi ja muut gluteenittomat herkut

18.08.2021

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...

Lue lisää

Tarrapuuhaa hampaidenhoitoa innostamaan!

04.05.2021

Herra Hakkaraisen tarraesitteitä on taas saatavilla. Iloista tarrapuuhaa viikoksi!A5-kokoisen esitteen sisäsivulla on polku, johon lapsi saa liimata t...

Lue lisää

Opas lasten ksylitolipastillien valitsemiseen

06.08.2018

Saan aika usein sähköpostin tai soiton, jossa tiedustellaan, että miten niitä ksylitolipastilleja nyt kannattaa lapsille tarjota ja mitkä pastillit ov...

Lue lisää