Cloetta luopuu palmuöljystä monissa tuotteissaan

Marja Piironen, viestintäpäällikkö

Yksi Cloettan kestävän kehityksen kulmakivistä on vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden hankinta. Ostamalla vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita voimme varmistaa sen, että saamme laadukkaita raaka-aineita tehtaillemme ja lisäämme viljelijöiden mahdollisuuksia pitää huolta ympäristöstään ja saada riittävä toimeentulo.

Vuoden 2018 loppuun mennessä suurin osa Cloettan tuotteista valmistetaan ilman palmuöljyä. Makeisten kiillotusaineissa käytetty palmuöljy vaihdetaan kookosöljyyn. Suklaa- ja toffeetuotteissa, joissa palmuöljyn korvaaminen on erityisen haastavaa, siirrymme käyttämään paremmin jäljitettävää, RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

Cloettan Portfolio Manager Mari Toivonen, miksi palmuöljyä ylipäätänsä käytetään makeisissa?

Öljypalmu on kaikkein runsassatoisin öljykasvi, jota on viljelty tuhansien vuosien ajan. Yli 80 % maailman palmuöljystä käytetään elintarvikkeisiin. Se sopii hyvin erilaisiin elintarvikeprosesseihin kuten makeisten valmistukseen sekä pitkän säilyvyysajan tuotteisiin. Palmuöljyn maku on neutraali ja sen avulla erityisesti suklaatuotteissa aikaansaatavat rakenneominaisuudet ovat miellyttäviä.

Miksi Cloetta luopuu pääosin palmuöljyn käytöstä?

Öljypalmun viljely pitää sisällään monia ympäristöön liittyviä epäkohtia. Öljypalmuviljelmien alta kaadetaan jatkuvasti laajoja sademetsäalueita, mikä lisää ilmastonmuutosta. Metsien tuhoutumisen myötä useat uhanalaiset eläinlajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Lisäksi metsien raivaaminen polttamalla aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä ja savusumuja.

Miksi ette luovu palmuöljystä kokonaan?

Luovuimme makeisten kiillotusaineissa käytettävästä palmuöljystä kokonaan vuoden 2017 aikana. Täytteellisissä suklaatuotteissa ja toffeissa palmuöljyä käytetään toivotun rakenteen aikaansaamiseksi. Näissä tuotteissa siirrymme käyttämään vastuullisesti tuotettua, segregoitua ja RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

Mitä tarkoittaa segregoitu palmuöljy?

Aikaisemmin Cloetta käytti Green Palm -sertifioitua palmuöljyä. Maksoimme jokaisesta käyttämästämme palmuöljykilosta RSPO:lle maksun, joka käytettiin viljelijöiden hyväksi. Tämä ei kuitenkaan takaa palmuöljyn jäljitettävyyttä tai sitä, että se olisi vastuullisesti tuotettu.

Nyt siirrymme käyttämään RSPO-sertifioitua, segregoitua palmuöljyä, joka pystytään jäljittämään aina myllyyn asti. Käyttämämme palmuöljy on vastuullisesti tuotettu RSPO:n standardien mukaisesti.

Milloin pystytte jäljittämään käyttämänne palmuöljyn tuottajalle asti?

Tällä hetkellä elintarviketeollisuudelle ei vielä ole tarjolla palmuöljyä, joka voitaisiin jäljittää tuottajalle asti.

Onko Cloettalla suklaatuotteita, jotka eivät sisällä palmuöljyä?

Royal-suklaatuotteet eivät sisällä palmu- tai kookosöljyä.

Vaikuttaako palmuöljyn korvaaminen kookosöljyllä tuotteiden makuun?

Olemme testanneet tuotteet, eikä sillä ole vaikutusta makuun.

Vaikuttaako muutos tuotteiden hintaan?

Kiillotusaineena käytettäessä kookosöljyn määrä on niin pieni, että sillä ei ole vaikutusta tuotteen hintaan. Niissä tuotteissa, jossa siirrymme käyttämään segregoitua, eli pidemmälle jäljitettävää palmuöljyä, vaikutus hintaan on vähäinen.

Roundtable on Sustainable Palm Oil eli RSPO on vuonna 2003 perustettu kansainvälinen kestävän palmuöljyn yhdistys. RSPO:n jäsenistö koostuu öljypalmun kasvattajista, palmuöljyn jalostajista, välittäjistä, lopputuotteiden valmistajista, myyjistä, rahoittajista sekä ympäristö- ja kansalaisjärjestöistä. RSPO:n yritykset kattavat nyt noin 22 prosenttia palmuöljyn maailmantuotannosta ja luvun odotetaan kasvavan.

 

 

29.01.2018

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Tupla tukemassa salibandyn kasvua jo yli 10 vuoden ajan

16.02.2018

Tuplan ja salibandyn yhteinen taival on kestänyt jo yli 10 vuotta. Salibandy-yhteisölle Tupla näkyy ennen kaikkea jokaisen liigajoukkueen parhaan pist...

Lue lisää

Tupla Maxi ja muut Cloettan gluteenittomat herkut

19.05.2017

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi suomalainen. Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon helpottaakseen erilaisia vatsavaivoja ja voida...

Lue lisää

Cloettan joululahjoitus Kaarinan SOS-Lapsikylälle

05.12.2016

Cloettan perinteinen 5000 €:n jouluraha tuo tänä vuonna joulumieltä Kaarinan SOS-Lapsikylän asukkaille. Lahjoitus käytetään lasten toiveiden mukaisest...

Lue lisää

Kestävästi tuotettu suklaa - vastuullinen valinta

04.10.2016

Yksi Cloettan kestävän kehityksen kulmakivistä on vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden ostaminen. Kaikissa Cloettan suklaatuotteissa, Tupla-patuk...

Lue lisää