Aakko aakko aakko, Kato Ota Ite!

Sanna Kupila, tutkija, Turun museokeskus

Aakkosten mainos voitti vuonna 1982 Cannes Lions mainoselokuvakilpailussa pronssisen leijonan. Mainos on aika omintakeinen, mutta niin oli sen suunnittelukin. 

Idea mainokseen syntyi aikoinaan mainostoimiston suunnittelijoilla sateisella automatkalla Helsingistä Turkuun. Kahdessa tunnissa ehtii hyvin ideoida ja pimeällä tiellä syntyy ”pimeitä” ideoita. Turun tehtaalle saavuttaessa suunnitelma oli valmis. Hervottomasti nauraen naiset esittelivät hulvattoman ideansa ilman sen tarkempaa etukäteissuunnittelua. Tehtaan mainospäällikkö sai kuulla, että mainoksessa on mallinukkeja, mustaa jätesäkkiä, possuja etc.

Kuulosti niin hulvattomalta, että mainos päätettiin toteuttaa. Se kuvattiin helsinkiläisessä pommisuojassa. Ankea betoninen miljöö. Mustiin jätesäkkeihin puettuja mallinukkeja aakkoset-sanan verran. Näiden keskellä heiluu ja liikkuu aito ihminen, näyttelijä Helena Lindgren. Kaiken kruunaa Kirkan rosoinen ääni, joka laulaa ”aakko aakko aakko, salmiakki aakkoset”. Lopussa mukaan tulee myös vaaleanpunainen possu. Aakkoskarkeista muotoutuu silloin sana SIKA. Koko mainos on muutenkin yhtä aakkosten sanaleikkiä.

Hulvattomat ideat kantavat kauas. Mainos voitti samana vuonna Cannes Lions mainoselokuvakilpailussa pronssisen leijona-patsaan. Sen jälkeen oli Suomessa isot juhlat, joissa oli mallinukkeja ja irrallaan juoksevia pieniä possuja.

26.06.2018

Kommentit

Jaa

Lue myös nämä blogit

Aakkoset Aito & Hedelmäinen ja muut Cloettan vegaaniset tuotteet

20.10.2021

Vegaanisuus yleistyy kovaa vauhtia niin eettisistä, ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä. Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasviperäis...

Lue lisää