Mitä lisäaineet ovat ja miksi niitä käytetään tuotteissa?

Mitä lisäaineet ovat ja miksi niitä käytetään tuotteissa?

Elintarvikkeissa käytetään lisäaineita, koska ne vaikuttavat halutusti tuotteiden ominaisuuksiin, kuten rakenteeseen, makuun, hajuun, ulkonäköön tai säilyvyyteen. Lisäaineet ovat tunnettuja, EU:ssa turvallisiksi tutkittuja ja lisäaineiksi hyväksyttyjä kemiallisia yhdisteitä tai yhdisteseoksia, joista useita esiintyy myös luonnossa. Lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa on tarkat määräykset elintarvikelainsäädännössä. Samoja aineita käytetään kotitalouksissa esimerkiksi säilönnässä ja leivonnassa. Tuotteen sisältämät lisäaineet voi tarkastaa tuotteen ainesosaluettelosta.

Lisäaineet ainesosaluettelossa

Ainesosat ja lisäaineet on mainittu tuotteiden ainesosaluettelossa painon mukaisessa järjestyksessä. Lisäaineet ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen (esim. väri) lisäksi joko lisäaineen nimellä (paprikauute) tai numerotunnuksella, E-koodilla (E160c).

Makeutusaineena käytetty ksylitoli (E967) vaikuttaa positiivisesti suun terveyteen. Lisäksi esimerkiksi akasia-kasvista peräisin oleva arabikumi (E414) on keskeinen lisäaine pastillivalmistuksessa, sitä saattaa olla jopa puolet pastillin painosta. Lääkehiili (E153) värjää salmiakin tummaksi, omenahappo (E269) tuo esiin hedelmämaut, ja mehiläisvaha (E901) sekä karnaubavaha (E903) antavat makeiselle kauniin kiiltävän pinnan.

Makeispakkauksen koko rajoittaa ainesosaluettelon pituutta. Pienissä pakkauksissa, kuten pastillirasioissa ja purukumin taskupakkauksissa, on tästä syystä käytetty lisäaineiden nimeämiseksi pelkkiä E-koodeja.

Jos lisäaineet askarruttavat sinua voit tutustua aiheeseen lähemmin Ruokaviraston sivuilla

Tuotteemme eivät sisällä muuntogeenisiä ainesosia (GMO). Koko toimitusketjun tulee täyttää tämä vaatimus. Asia todennetaan säännöllisillä auditoinneilla ja tarvittaessa analysoimalla. Muuntogeenisiä ainesosia ja niiden käyttöä elintarvikkeissa säännellään EU-asetuksilla.

Cloettan alkuvuoden uutuudet: Leivonnaisinspiraatiota, marjaisia makuja ja ruotsalaisia klassikoita

Kevään uutuudet tarjoavat herkkuhetkiä moneen makuun. Ksylitolituotteissa raikas Jenkki Fresh -tuoteperhe kasvaa omenan ja vadelma-mansikan makuisilla purukumeilla, Läkerol Dents tuo pastilliin lempeän mustikan maun minttuisella twistillä.  Royal Kauramuru ja Aakkoset Herkkuhetki ammentavat makumaailmansa tutuista leivonnaisista. Uutuuskavalkadia täydentävät lakritsimaku Tupla Crispy Puffs-perheeseen, Leijona Pirteä Hedelmä -karkkipastillit, Ruotsista tutut Kexchoklad ja Malaco-karkkiremmit sekä CandyKing irtokarkkisekoitus, josta riittää jaettavaksi.
Lehdistötiedotteet

Cloetta avaa CandyKing-myymälän New Yorkiin: tarjolla Tuplaa ja Suomen suosituimpia irtokarkkeja

Lehdistötiedotteet

Kyselytutkimus: Budapest-konvehdit kuuluvat suomalaisten jouluun – yli puolet nauttii niitä joulun aikaan

Suomalaisten joulussa korostuvat perinteet ja makumuistot. Tuoreen Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan Budapest-konvehdit ovat monelle suomalaiselle tärkeä osa joulunviettoa. Iro Researchin Cloettan toimeksiannosta toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että 53 % suomalaisista kertoo Budapest-konvehtien kuuluvan joulupöytäänsä joko usein tai satunnaisesti.
Lehdistötiedotteet